Burası salgının yeni merkezi Plaja bile mezar kazdılar

Ankara Masası
|
12 Haziran 2020, Cuma - 17:57
Burası salgının yeni merkezi Plaja bile mezar kazdılar

Brezilya'nın ünlü plajında kazılan mezarlar dünya medyasının manşetlerinde...

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro Kovit-19 salgınında dünyanın en tartışmalı liderlerinden birisi oldu.

Bolsonaro, 5 milyonu aşkın insana bulaşan 400 binden fazla insanın hayatına mal olan virüsü “küçük bir grip” olarak niteledi.

Sokağa çıkma kısıtlamalarını protesto eden gösterilere önderlik etti.

Sadece kendi ülkesindeki bilim adamlarıyla değil Dünya Sağlık Örgütü ile de ters düştü.

Brezilyalılar salgının yayılmasından O’nu sorumlu tutuyor

Bolsonaro bu ay "İnsanlar ölüyor mu? Evet. Ve onların acısını paylaşıyorum. Onların acısını paylaşıyorum. Ama valiler tarafından ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamaları tarafından ekonomi yok edilirse daha fazla çok çok daha fazla insan ölecek." Sözleriyle de tartışmaların odağına oturdu.

O, virüs yerine medya ve hayatını ortaya koyan sağlık çalışanları ile mücadele ederken milyonlarca yoksulun yaşadığı Brezilya, dünyada salgının yeni merkezine dönüştü.

Yerel yöneticiler tarafından ilan edilen sokağa çıkma sınırlamalarına karşı çıktı, krizde iki sağlık bakanını kaybetti. Bakanlardan birisini O görevden aldı, diğeri kendisi  istifa etti.

Muhalefet görevden azlini isterken başkanın paramiliter destekçileri liderlerine bağlılık yeminleri  etti.

Dünyaca ünlü plajda tüyler ürperten mezarlar

İşte bu siyasi kaosun ortasındaki Brezilya bu kez dünyaca  ünlü Copacabana plajına kazılan tüyler ürpertici mezarlarla dünya medyasının manşetlerine çıktı.

Copacabana plajında hükümetin salgına yönelik mücadelesini protesto etmek amacıyla aktivistler tarafından sembolik mezarlar kazıldı.

Kazılan 100 sembolik mezara salgında hayatını kaybeden 40 binden fazla kişi için temsili siyah haçlar dikildi.

Aktivist Antonio Carlos Costa yaptığı açıklamada, "Başkan, bunun Brezilya tarihinin en dramatik krizlerinden biri olduğunu fark etmedi. Aileler binlerce ölüm için yas tutuyor. İşsizlik ve açlık var" dedi. Bolsonaro destekçileri ise  haçları devirerek eyleme karşı çıktı.

Yüksek mahkemeden Bolsonaro’nun veri paylaşmama kararına veto

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, Jair Bolsonaro hükûmetinin yeni tip Koronavirüs (Covid-19) verilerini silme adımını durdurdu. 

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, Bolsonaro hükûmetine 48 saat içinde kümülatif verileri yeniden sitede paylaşmasını talep etti. 

Sağlık Bakanlığı'nın toplu verilere yer vermediği pazartesi sabahı Brezilya gazeteleri kendi verilerini sundular.

Brezilya salgının pençesinde

Öte yandan Brezilya'da Kovit-19 son 24 saatte bin 239 kişinin Kovit-19 sebebiyle hayatını kaybetmesiyle ülkedeki can kaybı  40 bin 919'a çıktı. Toplam vaka sayısı da 30 bin 412 artarak 802 bin 828'e yükseldi. Yaklaşık 45 milyon nüfusa sahip Sao Paulo eyaletinde virüse bağlı can kaybı sayısı 10 bini aşarak 10 bin 145 oldu. Dünya genelinde en çok ölümün kaydedildiği ülkeler sıralamasında üçüncü konumda yer alan Brezilya, vaka sayısında ise ikinci sırada yer alıyor.

http://ankaramasasi.com/haber/26728/burasi-salginin-yeni-merkezi-plaja-bile-mezar-kazdilar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.