Aşı çalışmalarındaki son durum ne?

Ankara Masası
|
07 Nisan 2020, Salı - 17:31

Tüm dünya koronavirüsü salgını ile mücadele ederken bir taraftan da aşı geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Son olarak Türkiye'nin de üzerinde çalıştığı immün plazma tedavisi Koronavirüse karşı yeni bir umut olmuştu.

Koronavirüse karşı aşı çalışmaları tüm dünyada devam ediyor. Ortaya atılan tedavi yöntemleri, hastalığın başlangıcındaki iyileşme süresini kısaltsa da ilerlemiş vakalarda etkisiz kalıyor.

Koronavirüsüne karşı yapılan aşı çalışmaları ve sağlık teknolojilerindeki son durum, farklı ülkelerdeki mücadeleyi ortaya koyuyor.

RUSYA'DA 3 İLACIN KLİNİK DENEYLERİ BAŞLADI

Koronavirüs ile mücadele kapsamında ilaç ve aşı çalışmalarına hız veren Rusya'da, 3 ilacın klinik deneylerine başlandı.

Rusya Federal Medikal Biyoloji Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Hidroksiklorokin, Meflokin ve Rusya üretimi olan Kalidavir isimli 3 ilacın, Koronavirüsü tedavisindeki olumlu etkilerinin araştırılıp uygulanması amacıyla klinik çalışmalara başlandığını duyuruldu. Bu ilaçlar belirlenen hastalar üzerinde denenmeden önce, hastadan ilacın üzerinde denenmesine ilişkin imzalı evrak alınacak.

TÜRKİYE'DEKİ ÇALIŞMALAR

Türkiye’deki çalışmalar her geçen gün netlik kazanırken, farklı Üniversitelerin çözüme yönelik adımları, hastalara umut oldu. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul, Koronavirüsüne karşı; serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan SARS-COV-2 virüsünü izole etmeyi başardı.

Diğer yandan İnönü Üniversitesi, yeni tip Koronavirüse karşı ilk immün plazma yöntemiyle tedaviye başladı.

ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR

Bill Gates tarafından fonlanan Inovio Pharmaceuticals adlı ilaç şirketi Koronavirüse karşı aşı çalışmalarında insan deneylerine başlamak için ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) onay aldı.

ALMANYA'DA "KORONA VERİ BAĞIŞI" UYGULAMASI GELİŞTİRİLDİ

Alman Robert Koch Enstitüsü (RKI), Koronavirüsüyle mücadelede yardımcı olacak spor bilekliği, bilgisayar bağlantılı kol saatleri için ürettiği “Korona Veri Bağışı” uygulamasını geliştirdi.

Akıllı sisteme entegre cihazı kullanan ve sağlık verilerini Robert Koch Enstitüsüyle paylaşan kişilerden elde edilen değerler, Enstitü uzmanları tarafından değerlendirilerek kişinin Koronavirüsü bulaşıp bulaşmadığı konusunda ön bilgi vermesini sağlayacak.

KONDİSYON VERİLERİ NASIL YARDIMCI OLACAK?

Uygulama sayesinde kalp atış hızı, uyku düzeni takip ediliyor. Kişinin akut solunum yolu hastalığı olması durumunda bu rutinler değişiklik gösterdiğinde uygulama verileri spor bilekliği ya da saat aracılığıyla Alman Robert Koch Enstitüsü'ne yönlendiriyor. Böylece vakalar erken süreçte tespit ediliyor.

http://ankaramasasi.com/haber/4191/asi-calismalarindaki-son-durum-ne
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.