Ankara'da Perihan Ertan ve Fatih Erdurucan'ın ney aşkı

Ankara'da 48 yaşındaki ney hocası ​Perihan Ertan ve görme engelli öğrencisi Fatih Erdurucan nefesleriyle notalara can veriyor.
Zeliha Demirci
|
29 Mart 2021, Pazartesi - 12:53
Ankara'da Perihan Ertan ve Fatih Erdurucan'ın ney aşkı

Ankara'da 40'ından sonra ney üflemeye başlayan 48 yaşındaki Perihan Ertan, sıkı çalışmanın meyvelerini topluyor. Gayretiyle 8 yıl sonra enstrümanı gelecek nesillere aktarmak için eğitim verecek duruma gelen Ertan, şimdilerde gencinden yaşlısına kadar birçok kişinin ney hocası oldu. Ertan'ın en özel öğrencilerinden biri ise Ayaş Halk Eğitim'den meslektaş olan Fatih Erdurucan. Görme engelli olan bilgisayar öğretmeni  Erdurucan, koronavirüs salgını nedeniyle hocası Perihan Ertan'ın online ortamdan verdiği komutlarla nefesini notalara aktarıyor. 

İşte Perihan Ertan ile yaptığımız röportaj:

Bize neyi anlatabilir misiniz?

Ney çok zor bir enstrümandır. Hem nefesle hem diyaframla biz onu yönlendiririz. Nefesimizle notayı buluyoruz. Dudaklarımızla pesleştirip, dikleştiriyoruz. Diğer enstrümanlara nazaran çok zor bir enstrüman. Ney, kamıştan çıkmış bağrı delinmiş, insanların eline alınıp üflenen bir enstrüman ve ona sesi vermek zor, zaman alıyor. Aşıklara, hasret çekenlere, ayrılık çekenlere ney sesi çok güzel gelir.

Öğrencileriniz kaç yaş aralığında?

Benim kursumda küçük öğrencilerim var. Çoğu 4., 5., 6. sınıf öğrencisi. Çok zor bir enstrüman olduğu için biz onlarla daha biraz yol kat ettik. İlahiler üfleniyor, şarkılar üfleniyor.  Bunun yanı sıra da biraz ritim de attırmaya başladım. Güzel güzel çalıp, söylüyorlar. Kursumda emekli olanlar, çalışanlar, yetişkinler ve gençler var.

Pandemiden sonra eğitimlerinizde değişiklikler oldu mu?

Ney ile biz eğitime başladığımızda yüz yüzeydi, her şey çok güzel oluyordu. Ama pandemi girince internetten yapmaya başladık. İnternetten solfej, bona, nota okuma gibi şeyler yapıyoruz. Ben okuyorum, öğrencilerim de çalışıyor daha sonra beraber yapıyoruz. Küçükler pazar günleri müsait oluyor çünkü hafta içi dersleri oluyor. Yetişkinlerle de ne zaman müsait olursak online olarak karşılıklı üflüyoruz.

Görme engelli, özel bir öğrenciniz var... Onunla eğitimlerinizi nasıl ilerletiyorsunuz? 

Fatih Erdurucan'a ilk başta nota eğitimi verirken, pandemi de yokken elinden tutup böyle 8’lik nota 1’lik nota 4’lük nota diye göstermiştim. Pandemi girdiğinde onunla internetten ders yapmaya başladık. Gözleri görmediği için ben notayı okuyorum. Daha sonra solfejini yapıyorum. Görenle görmeyen bir olmuyor, neyden ses çıkartmak çok zor. Fatih hocamızla beraber internet üzerinden elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Notanın değerlerini söylüyorum sonra solfejini veriyorum, Fatih hoca ile beraber üflüyoruz. Küçük, büyük herkese anlatmak zorken  görme engelli daha zor oluyor. Ankara ve Ayaş’ta ney enstrümanını görme engelli olarak çalan Fatih Hoca’dan başka kimse yok. Fatih hoca benim gurur kaynağım.

http://ankaramasasi.com/haber/671172/ankarada-perihan-ertan-ve-fatih-erdurucanin-ney-aski

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.