Muharrem ayı ve aşure günü ne zaman? Muharrem ayında neler yapılır?

İslam ailemi tarafından heyecanla beklenen Muharrem ayı ve aşure gününe sayılı günler kaldı. Peki Muharrem ayı ve aşure günü ne zaman, bugünlerde nasıl ibadet yapılmalı?
Zeliha Demirci
|
06 Ağustos 2021, Cuma - 17:23
Muharrem ayı ve aşure günü ne zaman? Muharrem ayında neler yapılır?

Kerbela Olayı gibi İslam dünyasında ortak duyguları ve anlamları taşıyan Muharrem ayında dayanışmanın ve birlikteliğin temsili aşureler de paylaşılır. Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ay olan Zilhicce’nin sona ermesiyle Muharrem ayı başlıyor. Hicri yılbaşı olarak da sayılan Muharrem ayı, bu sene 9 Ağustos'ta başlayacak, 10. gününde yani 18 Ağustos’ta  aşure günü idrak edilecek ve 7 Eylül’de ay sona erecek.

Muharrem ayı ve aşure gününün anlamı nedir?

İslamiyet öncesi dönemde, Arap halkı, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Muharrem ayında birbirlerine savaş açmak gibi “yasaklanan” olaylardan kaçıp  uzaklaşmıştır. Aşure gününün de içinde yer aldığı Muharrem ayı, aynı zamanda Hazreti Peygamber’in torunu Hazreti  Hüseyin’in ve çoğu Ehl-i Beyt mensubu 72 kişinin siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela’da şehit edilmesi nedeniyle Müslümanların ortak hafızasında büyük bir acının da tarihidir.

Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Asırlardır sürdürülen gelenekle bugün de “farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları”, “birlik” gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilinci ile birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp muhabbeti paylaşmaya devam etmektedir.

Muharrem ayında nasıl dua edilir?

Maneviyatı oldukça yüksek bu ayda şu duaları edebilirsiniz;

100 defa Estağfirullah

100 defa Sübhanellahi velhamdü lillahi vallahü Ekber

313 defa Ya Selam c.c.

100 defa La ilahe illallahü vahdehüla şerikeleh lehül mülkü velehül hamdü vehüve ala külli şey’in gadir

100 defa Ya Rahman Ya Rahim

100 defa La havle vela guvvete illa billahil aliyyil azım

100 defa İhlâs suresi

100 defa La ilahe illallah Muhammedur Rasulüllah

41 defa Selamün kavlen mirrabbirrahim

33 defa Eşhedü ella ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Rasulüh

66 defa İhlas suresi

Muharren ayında yapılacak ibadetler neledir?

Muharrem ayının, Ramazan ayından sonra en faziletli ay olarak kabul edildiğinden nefsi yenmek ve Allah’ın rızasını kazanmak için oruç tutulması, nafile namaz kılınması önerilir. Muharrem ayında sağlığı el verenlerin mümkün mertebe oruç tutması tavsiye edilmesinin yanında özellikle 9-10-11. günü oruç tutmak çok faziletlidir. 

http://ankaramasasi.com/haber/929994/muharrem-ayi-ve-asure-gunu-ne-zaman-muharrem-ayinda-neler-yapilir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.