Büyümede üçüncü sert çıkış

Abdurrahman Yıldırım
|

Geçen hafta sonu Gaziantep iş dünyası ile buluşma programında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yılın ikinci çeyreğinde güçlü baz etkisinin etkisiyle çift haneli, yüzde 20'ler civarında bir büyüme beklediklerini açıkladı.


Ekonomide sorunun enflasyon ve döviz kurunun oynaklığında olduğunu belirten Bakan Elvan, "Yüksek enflasyondan kurtulmamız şart. Disiplinli ve öngörülebilir politikalar enflasyonla mücadelede başarı getirecektir. Bu ülkenin ihtiyacı düşük enflasyon ve kur istikrarı. Fiyat istikrarı olmaksızın, sürdürülebilir bir büyüme ve refah artışından bahsedemeyiz" diye konuştu. Yatırım için de fiyat istikrarına vurgu yapan Elvan "Merkez Bankası'nın fiyat istikrarına odaklı kararlı duruş sergilemesi gerektiğini söyledi. Disiplinli ve öngörülebilir politikalar enflasyonla mücadelede başarı getirecek" dedi.


%20’LİK BÜYÜME NEYİN NESİ?


-Yılın ilk çeyreğinde büyüme yüzde 7 olmuştu. İkinci çeyrekte ise veriler yüksek büyümenin sürdüğüne işaret ediyor. Sanayi üretimi nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66 ile rekor düzeyde arttı. Bunda baz etkisinin payı büyük. Çünkü geçen yılın nisan ayı tam karantina şartlarında geçmişti. Mayısta da sanayi üretim artışı baz etkisinden dolayı yine yüksek çıkabilir.




-Sanayi üretimi ile büyüme arasında güçlü bir ilişkiyi var. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın resmi kurumların tahminini bir araya getirerek belirttiği yüzde 20 büyüme gerçekleşirse çok uzun süre görmediğimiz bir oran. En azından çeyrekler itibariyle oranları bildiğim 1980 sonrasında böyle bir rakam yok.


-İkinci çeyrekteki yüzde 20 veya bunun üzerinde gelecek oranla yılın ilk yarısında çift haneli, yüzde 10’lu büyümeyi yakalayacağız. Bu büyümede daralma, yani ekonominin ribaundu etkili. Seçili alanlarda yurtiçi talebin ve yatırımların desteği yanında ihracatın yüksek seyri de büyümenin destekçileri.

Devamını okumak için...


http://ankaramasasi.com/makale/51783/buyumede-ucuncu-sert-cikis

Yorumlar (0)