Mektep, medrese ve eleştirel düşünce...

Sibel Eraslan
|

"Ben olsam, Müslüman Doğu'daki tüm mekteplere, 'eleştirel düşünme' dersleri koyardım. Batı'nın aksine Doğu, bu acımasız mektepten geçmemiştir ve birçok zaafın kaynağı budur."


"Özgürlüğe Kaçışım, Zindan'dan Notlar" adlı kitabında böyle der Aliya İzzetbegoviç...



Hafta içinde imam hatip liseleri ve ilahiyatlar hakkında bir tartışma yaşandı. Bu tartışma 1950'lerden beri var gerçi... Ama bu seferki tartışmanın mütedeyyin kesimin kendi içinde olması yadırganacak seviyede. En başından söyleyelim: İmam Hatip okulları da, Anadolu Liseleri de, Meslek Liseleri de, Fen Liseleri de elbette tartışılabilir. Eğitim kalitesi, ders programları, öğretmen profilleri, mezunları karşılaştırılabilir, hatta eğitim sisteminin tümü hakkında tartışma yapmamız kadar normal bir şey yoktur. Yeter ki tartışma niyet ve üslup olarak yıkıcı, dışlayıcı, yok sayıcı olmasın...



İlahiyat ve İmam Hatiplerle ilgili bugünkü tartışma geçen iki yüz yıl boyunca süregiden medrese ve mektep tartışmasının yeni görünümü olduğunu fark etmek gerekiyor. Bize çok vakit kaybettiren ve toplumu birbirinden ayrıştıran, kamplaştıran bu tartışmalardan uzak durmak gerekiyor oysa... Hatırlayacak olursak; 1800'lü yıllar, Osmanlı Devleti'nin çöküşünü durdurabilmek için aranan çarelerle geçmiştir. Özellikle eğitim alanında önemli adımlar atılmış, ıslah çalışmalarının yanı sıra yeni okullar da açılmıştır.

Devamı için tıklayınız 


http://ankaramasasi.com/makale/52001/mektep-medrese-ve-elestirel-dusunce

Yorumlar (0)