Yönetenler Siyasetname’den neden ders çıkarmazlar!

Kürşat Zorlu
|

Büyük Selçuklu devletinin veziri Nizâmülmülk'ün kaleme aldığı Siyasetname adlı eser, devlet yönetimi hakkında ciddi bilgiler içeren bir başucu kaynağıdır. Birçok ilmi araştırmaya konu edildiği gibi siyasetçilerin de söylemlerinde başvurduğu önemli sözleri ihtiva eder.



Ancak garip bir tekerrürdür ki; yönetime talip olanların oradan seslendirdiği kimi ifadeler bir süre sonra onların da aynı söylemlerle eleştirilmesiyle sonuçlanır!


Siyasetname'nin Nizâmülmülk'ün gücünün zirvesinde olduğu bir dönemde yazıldığı bilinmektedir. Dolayısıyla bütünüyle bugüne uyarlanması düşünülemese de yönetenlere samimi bir yol gösteriş olduğu söylenebilir. Kitapta öğütler, hikmetler, özlü sözler, peygamber kıssaları, adil padişah hikayeleri vardır. Siyasetname'nin en günceli Molla Çelebi nüshasına dayanarak yapılan tercümesidir.




Sultan Melikşah, 1086-1087 yıllarında yanındaki devlet adamlarında böyle bir eser yazılmasını ister. Bunun üzerine aynı tarihlerde Nizâmülmülk eserini yazmaya başlar. 50 fasıl halinde yazdığı çalışmayı saray katibine teslim eder.

Devamı için tıklayınız 
http://ankaramasasi.com/makale/52003/yonetenler-siyasetnameden-neden-ders-cikarmazlar

Yorumlar (0)