Dolarda korkuyu ‘sınırlandıran’ cümle

Abdurrahman Yıldırım
|

Merkez Bankası eylülden sonra ekim ayındaki faiz kararında da piyasaları ters köşeye yatırdı. Eylül’de indirim pek hesapta yoktu, az da olsa beklenen yarım puan kadardı. 1 puanlık azaltımla piyasalar ilk şoku yaşadı. Aradan geçen bir aylık zamanda faiz indirimi ters tepti. Mevduat dışındaki faizler ya düşmedi ya da yükseldi. TL’nin değer kaybı yüzde 9’u buldu. Türkiye riski beşte bir düzeyinde arttı.


Ekim ayı toplantısında ise faiz düşüşü bekleniyordu ama 1 puan kadar. Yapılan indirim ise 2 puan olunca yine şok yaşandı.Hatta eylül ayındakinden daha güçlü etki yarattı.



ŞOKUN ETKİSİ



-Şokun etkisini en çok TL’nin değerinde veya döviz kurlarının yükselişinde görüyoruz. Türk Lirası’nın günlük değer kaybı yüzde 3.3’e vardı.TL’nin geçen ayki Para Politikası Kurulu sonrasındaki kaybı yüzde 9 ve eylül başına göre kaybı da yüzde 13 düzeyine vardı.



-Dolar dün gece saatlerinde 9.5325’i gördü.Bu düzeye göre doların günlük artışı yüzde 3.5, aylık artışı yüzde 10.3, faiz indirim işaretinin verildiği 1 Eylül sonrası artışı da yüzde 15’i buldu.



Devamı için tıklayınız 
http://ankaramasasi.com/makale/52089/dolarda-korkuyu-sinirlandiran-cumle

Yorumlar (0)