Niye Fed’in derdi, bizzat piyasaların kendisi?

Abdurrahman Yıldırım
|

Finans dünyasında son sözü kim söyleyecek? Fed mi yoksa piyasalar mı? Piyasalar yıl sonu rallisini mutlaka istiyor. Fed ise bunu engellemek için elinden geleni yapmakta kararlı.


Aksi halde finansal koşulların yeniden sulanarak enflasyonist baskıların artma tehlikesi bulunuyor. Eğer borsaları sürekli yükselmeye devam edecek olursa insanlar daha fazla para kazanacak ve daha fazla harcayacak. Bu da enflasyonu ateşlemeye devam edecek. Fed de bunu önlemek için geçen hafta James Bullard sopasıyla piyasaları hizaya getirmeye çalıştı. Bir haftalık gerçekleşmelere bakında getirdi de.


ARKA ARKAYA ŞAHİN AÇIKLAMALAR


➔Sadece James Bullard değil, geçen hafta Fed'in pek çok bölge başkanı piyasaların hoşlanmayacağı açıklamaları yapma konusunda adeta birbirleriyle yarıştı.


Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic: Daha fazla faiz artışına ihtiyacımız var. Ancak faizleri zirvede tutmak suretiyle yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşabiliriz.


St. Louis Fed Başkanı James Bullard: Enflasyonla etkin bir şekilde mücadele edebilmemiz için faizlerin en düşük % 5, en yüksek % 7 seviyesinde bulunması gerekiyor.


Buller’ın ifade ettiği yüzde 7 rakamı şaşırtıcı derecede yüksek. Şimdiye kadar tahminde bulunan piyasa aktörleri bile böyle bir oranı telafuz etmedi.


Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Wallerr: Bankanın faiz artışı konusunda alması gereken hala oldukça uzun bir yol var.


San Francisco Fed Başkanı Mary Daly: Faiz artışını durdurma konusu gündemimizde bulunmuyor.


Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari: Talebin azaldığına yönelik herhangi bir işaret yok. Faiz artışını durdurabileceğimiz bir noktada bulunmuyoruz.


Boston Fed Başkanı Susan Collins: 75 baz puanlık artış hala gündemimizde. Enflasyonun azaldığına yönelik net bir veriye sahip değiliz.


➔Enflasyonun düştüğünün görüldüğü 10 Kasım sonrasında aralık ayındaki toplantı için ilk kez ve Fed üyesi 75 baz puan beklentisini dile getirdi. Bu da piyasaların sinir uçlarına dokundu.


Devamı için tıklayınız.


http://ankaramasasi.com/makale/52661/niye-fedin-derdi-bizzat-piyasalarin-kendisi

Yorumlar (0)