"Omicron ülkemize ulaşmış olabilir"

Yeni tespit edilen Omicron varyantı hakkında Ankara Masası’na konuşan Uzm. Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, varyanta ülkemizde rastlanabileceğini belirtti. Öztoprak, Covid 19'a karşı aşılamanın daha yüksek oranlara ulaşması gerektiğini söyledi.
Zeliha Demirci
|
29 Kasım 2021, Pazartesi - 16:57
"Omicron ülkemize ulaşmış olabilir"

Güney Afrika'da tespit edilen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omicron adı verilen varyantı ile ilgili Ankara Masası'na konuşan  Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, "Koronavirüsün büyük olan mutasyonlarından Omicron, ilk olarak Afrika’da ve Hong Kong’da ortaya çıkmış ama Belçika'da ve Mısır'da da rastlanmış. Muhtemelen ülkemizde de Avrupa'da da Omicron var ama henüz Delta mutasyonu yaygın. Bu varyantın daha bulaşıcı olduğu söyleniyor ancak aşı ne derece koruyu olacak henüz bir veri yok. Bilinmeyen bir şey şu aşamada." şeklinde konuştu.

"Aşı paralı bir meta olmaktan çıkmalı"

Dünya Sağlık Örgütü’nün Omicron nedeniyle Afrika'nın güneyindeki ülkelere seyahat yasağı kararlarını eleştirerek, sınırların kapatılmaması çağrısında bulunmasına değinen Öztoprak, “Bu mutasyona diğerlerine göre daha öldürücü mü bilinmiyor tedbirlere devam etmek gerekiyor. Diğer mutasyonlarda aşı, hastaneye yatma konusunda daha engelleyiciydi. Bunda da öyle öngörüyoruz. Sadece uçuşları kapatmak değil tüm dünyayı aşılamak lazım. Mutasyon Afrika’da çıkıyor. Böyle gelişmemiş ülkelerde sağlığa ulaşmak daha zor. Uçuşları kapatmak sadece bulaşı geciktirir. Aşının herkes için ulaşılabilir olması gerekiyor. Paralı bir meta olmaktan çıkmalı. Kapıları kapatarak bir süre sadece kendi ülkeni koruyabilirsin. Tüm dünyada yine yayılmaya devam edecektir. Varyantın her yerde analizi yapılmıyor. Okullarda herkese düzenli test yapılmıyor. Diğer ülkelerde de okullar açık ama orada düzenli testler yapılıyor. Bizim ülkemizde semptomu olanlara yapılıyor. Belirti gösterenler de yoğunluktan korkup teste gitmiyor.” ifadelerini kullandı.

"Aşı olmasa günde birkaç bin kişi kaybediyor olacaktık"

Aşılamanın öneminin altını çizen  Uzm. Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, "Aşı bulaşı engelleyip, hayat boyu koruyuculuk sağlamıyor. Aşı, bulaşı ve enfeksiyonu daha aza indirir. Şu ortamda aşı olmasa günde birkaç bin kişi kaybediyor olacaktık. Aşı olmasına rağmen hastaneler baya dolu. İstanbul Sağlık Müdürü geçenlerde yoğun bakımların dolu olduğunu söyledi. Aşı olmasa altından kalkamazdık şu an sınır noktasındayız. Hala aşı olmamış kişiler var ve hala yüksek. Avrupa'da aşılama daha alt yaşlara indi Türkiye'de hala 12 yaş üzerde ve o da başvuru üzerine oldu. Genel bir kampanya olmadığı için aşılama yavaş ilerliyor ve hala aşılanmamış 12 yaş üzeri okula giden öğrenciler var. Okula gittikçe de bulaş oluyor ve yayılıyor.  için kesin izlerim okula gider vakit içinde taksi ulaşım oluyor, başka sıcak yayılıyor. Aşılamaya önem vermemiz lazım." şeklinde konuştu.

" Sağlık Bakanımız hastane sahibi olduğu için kapitalist açıyla bakıyor"

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının Kovid-19 yakalanması durumunda İstanbul’da tedavi olabilecekleri şeklindeki açıklamasını eleştiren Öztoprak, "Dolar ve Euro artışıyla birlikte sağlık çalışanları da olmak üzere tüm çalışanlar fakirleşti. Ucuz iş gücü haline geldik. Dışarıdan hasta gelmesi bir sağlık turizmidir. Döviz arttıkça maaşlarımız azalıyor ama diğer ülkelerden gelen hastalar için daha cazip hale geliyor. Sağlık Bakanımız da hastane sahibi olduğu için bir kapitalist, bir işletmeci bakış açısıyla  bakınca cazip hale geliyor. Onlar açısından iyi bir şey ama sağlık çalışanları için, ülkesine vergi veren, sağlığa ulaşmakta zorluk çeken vatandaşlarımız için kötü bir şey, bu kabul edilemez. Almanya'da tedavi uygulanmıyor mu uygulanıyor. Genel tıbbi tedaviler uygulanıyor. Türkiye’de bunun dışında bir şey yapılmayacak sadece daha uygun fiyatlı olacak. Bu kapitale çevrilecek, para kazanılacak bir şey gibi bakılıyor." dedi.

http://ankaramasasi.com/haber/1145794/omicron-ulkemize-ulasmis-olabilir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.