CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: Nitelikli din görevlileri yetiştirilmesinden yanayız

TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda sunum yapan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, "İmam Hatip Liseleri, İlahiyat Fakülteleri ve Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü hizmet içi eğitimde yetersiz kalıyorsa, Diyanet Akademisi ya da başka bir isimde bir birim kurulabilir" dedi.
Zeliha Demirci
|
04 Mart 2022, Cuma - 19:53
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: Nitelikli din görevlileri yetiştirilmesinden yanayız

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Diyanet Akademisi kurulmasını düzenleyen, “Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanununda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında, “TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu”nda sunum yaptı.

 "Bugün 3 Mart, Cumhuriyet tarihimizde gururla andığımız günlerden biri daha... Devrim yasaları günü…" diyerek sözlerine başlayan Yıldırım Kaya, şu ifadeleri kullandı: 

"3 Mart 1924’te, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretim Birliği Yasası) kabul edilmiştir. O kanun ki, ülkedeki bütün eğitim kurumlarının Maarif Vekaleti’ne yani Milli Eğitim Bakanlığına bağlamıştır.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulünün 98. Yılını kutluyorum. Bugün görüştüğümüz yasa telifinin de Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na aykırı bir yasa olduğunun altını en başından çizmek istiyorum.

Yine 3 Mart 1924’te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından halifelik de kaldırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti din ve vicdan özgürlüğü konusunda büyük bir devrimi gerçekleştirerek, laiklik yolunda dev bir adım atmıştır.

Bu yasa teklifinin görüşüleceği günün 3 Mart olmasının da tesadüfi olmadığını biliyoruz. Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı da 3 Mart 1924’te kurulmuştur.

Burada Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rifat Börekçi'yi de saygı ve minnetle anmak istiyorum.

Mehmet Rifat Börekçi; Ankara Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti”ni kuran, Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yanında duran, kefen parasını milli mücadeleye bağışlayan bir din bilginidir.

Mustafa Kemal Atatürk ve Kuvva-yı Milliyecilerin idamını isteyen “Şeyhülislam Dürrizade Fetvası”na karşı “Ankara Fetvası”nı hazırlayıp, “Dinimizce düşmana karşı mücadele etmek sevaptır, bu mücadeleyi yapanlara idam cezası verilemez” dediği için kendisi hakkında da idam kararı verilmiştir. Bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.

Bizlere özgür bir vatan bırakan, devrimleri gerçekleştiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm yoldaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.

Sözümüz olsun ki…

Cumhuriyet ve devrimleri ilelebet yaşayacak!

Cumhuriyeti ikinci yüzyılında demokrasi devrimi ile taçlandıracağız.

CHP olarak biz de nitelikli din görevlileri yetiştirilmesinden yanayız. İmam Hatip Liseleri, İlahiyat Fakülteleri ve Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü hizmet içi eğitimde yetersiz kalıyorsa, “Diyanet Akademisi” ya da başka bir isimde bir birim kurulabilir. Ancak bu 633 sayılı Kanun içine sıkıştırılarak değil, özel bir kanunla olmalıdır. Kuruluş gerekçesi, amaçları, kapsamı, denetimi vd. maddeler çelişkiye yer bırakmayacak şekilde açık ve anlaşılır yazılmalıdır. Hazırlıklar tüm parti temsilcilerinin, ilgili sendikaların ve ilahiyatçıların katılımıyla yapılmalıdır.

http://ankaramasasi.com/haber/1338307/chp-ankara-milletvekili-yildirim-kaya-nitelikli-din-gorevlileri-yetistirilmesinden-yanayiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.