Azerbaycan'da "büyük dönüş" başladı

Azerbaycan'ın işgalci Ermenistan’dan azat edilen bölgelerine halk dönmeye başladı.
Mevlüt Peker
|
20 Temmuz 2022, Çarşamba - 12:33
Azerbaycan'da "büyük dönüş" başladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "büyük dönüş" şeklinde nitelendirdiği ve seneler önce işgal sebebiyle topraklarını terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Azerbaycan Türkü’nün geri dönüşünü amaçlayan program kapsamında ilk göç tamamlandı.

Büyük Dönüş’ün ilk etabında, Zengezur koridorunun güzergahında yer alan Zengilan kentinin Ağalı köyüne taşınma işlemleri gerçekleştirildi. Azerbaycan devletinin "akıllı köy" konsepti ile sil baştan kurulan ve ilk akıllı köy olan Ağalı köyüne dün nüfusu 58 olan 10 aile taşındı ve yeni evlerine yerleşti.

Hafta içerisinde 31 aile daha Ağalı'ya taşınacak. Böylece ilk aşamada Ağalı köyüne 41 aile yerleşmiş olacak ve bu ailelerin yetişkinlerinin her birine de iş verilecek.

İşgalin ardından iskana açılan yerleşim birimlerinden biri olan Ağalı köyünde akıllı ışıklandırma sistemlerinin, ekolojik ısıtma ve alternatif enerji kaynaklarının kullanıldığı 200 müstakil konut inşa edildi. Köyde 360 öğrenci kapasiteli okul ile 60 öğrenci kapasiteli anaokulu ile köy nüfusunun çok üzerinde talebe cevap verebilecek sağlık ocağı ve marketler de yer alıyor.

Ağalı köyüne yerleşen aileler için ayrıca tarım alanları da tahsis edildi. Köy sakinleri arasında çiftçilik tecrübesi olan ya da yatkınlığı bulunanlar tarımla uğraşacak, bir bölümü ise kamu kurumlarında istihdam edilecek.

Azerbaycan devleti, azat edilen bölgelerdeki inşa ve ihya çalışmalarını hızla sürdürüyor. Azerbaycan hükümeti, şehirlerin ve köylerin inşası tamamlandığında Azerbaycan Türklerinin kendi topraklarına geri dönüşünü sağlama çalışmalarını ise kademeli biçimde devam ettirecek.

http://ankaramasasi.com/haber/1663852/azerbaycanda-buyuk-donus-basladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.