Rusya, Letonya'nın vanasını kapattı

Rus enerji devi Gazprom, Letonya’ya doğal gaz akışını tamamen durdurduklarını duyurdu.
Mevlüt Peker
|
30 Temmuz 2022, Cumartesi - 15:34
Rusya, Letonya'nın vanasını kapattı

Avrupa'da, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte patlak veren gaz kabusu ve krizi devam ediyor.

Rus enerji devi Gazprom, sevkiyat ile ilgili koşulları yerine getirmediğini gerekçe göstererek Letonya’ya gaz sevkiyatını tamamen durdurdu.

Daha önce de Danimarka, Finlandiya ve Hollanda'ya doğal gaz sevkiyatlarını durduran şirket, Letonya tarafından yerine getirilmeyen koşulun ne olduğuna dair bilgi vermedi.

Letonya'da doğal gaz, toplam tüketilen enerjinin %26'sına tekabül ediyor.

Rusya, Letonya’nın gazını neden kesmiş olabilir?

Gazprom'un açıklaması, enerji şirketi Latvijas Gaze'in Başkanı Aigars Kalvitis'in, Letonya’nın; Rusya'nın ruble ile ödeme isteğini kabul etmemesine rağmen Rus gazını almayı sürdürdüğünü ve ruble yerine avro olarak ödeme yaptığını söyledikten hemen sonra geldi. Aigars Kalvitis, “Latvijas Gaze gaz alıyor, ancak Gazprom'a ödeme yapamadığımız için Gazprom'dan gaz almıyoruz. Bir tedarikçimiz daha var” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya ödemenin ruble ile yapılmasını istemişti

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırıları sebebiyle kendisine karşı uygulanan yaptırımlar sonrası AB (Avrupa Birliği) ülkelerinden Rus gazı için ruble ile ödeme yapılmasını istemiş ancak Avrupa Birliği bu talebi reddederek anlaşmada böyle bir koşul olmadığını belirtmişti.

AB-Rusya arasındaki gaz krizi

Avrupa Birliği Rusya'yı, yaptırımlara karşılık enerjiyi silah olarak kullanmak ve şantaj yapmak ile suçluyor. Dünyanın en büyük gaz tedarikçisi Rusya, güvenilir bir enerji ihracatçısı olduklarını belirterek, Batı’nın “Enerji kaynaklarını silah ve baskı aracı olarak kullanıyor” şeklindeki suçlamaları kesin dille reddediyor.

http://ankaramasasi.com/haber/1682688/rusya-letonyanin-vanasini-kapatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.