Murat Karayalçın: ''66. maddenin değiştirilmesine destek vermiyoruz''

Murat Karayalçın, ana dilde eğitim tartışmalarının önemli bir konu olduğunu, Kürt sorunun çözümü için her türlü yaklaşımının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 66. maddenin değiştirilmesine ise destek vermeyeceklerini belirten Karayalçın, Osmanlı'dan bu yana Türk kavramının üst kimlik olduğuna vurgu yaptı. Karayalçın, ayrıca yerel yönetimlere idari ve mali özerklik verilebileceğini aktardı.
Ecem Çetin
|
10 Ocak 2023, Salı - 22:26
Murat Karayalçın: ''66. maddenin değiştirilmesine destek vermiyoruz''

SHP eski Genel Başkanı ve Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Ankara Masası Gündem Özel programında Gürkan Zengin'in sorularını yanıtladı.

Karayalçın, DEVA Lideri Ali Babacan'ın 'Ana Dilde Eğitim' konusunda yaptığı açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Tartışılması gereken bir konu olduğunu aktaran Murat Karayalçın, "Ben güvenlik açısından da bunu değerlendiriyorum. Yalnızca bir hak, yalnızca bir insan hakkı, yalnızca bir kültürel hak değil. Bir başka acıdan da değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini düşünüyorum. "şeklinde konuştu. 

"Bizim üniter devlete ihtiyacımız var. Bu bir tercih değil, zorunluluk"

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlığını sürdürebilmesi için üniter bir devlet olması gerektiğini söyleyen Karayalçın, "Bizim anayasal çizgilerimiz var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Anadolu coğrafyasında ya da vatan bildiğimiz coğrafyayı da Trakya'yı da katarak söylüyorum. Varlığını sürdürebilmesi için bizim üniter devlete ihtiyacımız var.  Bu bir tercih değil, zorunluluk. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, üniter devlet olmalı." ifadelerini kullandı. 

"Her türlü yaklaşımı ben Kürt sorununun çözümü için önemserim"

Murat Karayalçın "Üniter devlet olmak demek aynı zamanda ulus devlet olmak da demek. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin üniter devlet olma niteliğine, ulus devlet olma niteliğine dokunmayacak, onları zora sokmayacak, helal getirmeyecek onlara her türlü yaklaşımı ben Kürt sorununun çözümü için önemserim. Biz hep birlikte biz olacağız. " dedi. 

"66. maddenin değiştirilmesine destek vermiyoruz"

Gürkan Zengin'in 'Ulus devlet kavramında Türk kavramını üs kimlik olarak görüyorsunuz doğru mu?' sorusuna Karayalçın "Osmanlı'dan bu yana bizim tanımımız bu.66'ncı maddenin değiştirilmesine destek vermiyoruz" yanıtını verdi.

"Bizim millet tanımımızda etnik tanım yok"

SHP eski Genel Başkanı  Murat Karayalçın son olarak şunları söyledi:

"Atatürk milliyetçiliği dediğimiz bir tanım var. Bu etnisite dayanmıyor çok açık. Sevgili önderimiz diyor ki, 'Emperyalizma karşılık savaşmış, Kurtuluş Savaşı'nın içerisinde yer almış, devletin kuruluşu içerisinde yer almış Anadolu'da yaşayan herkes, Hristiyan, Müslüman herkes, bizim milletimizi oluşturuyor'. Bu millete de Türk deniyor. 12.Yüzyıldan bu yana bu bölgede yaşayan insanlar böyle adlandırılmış bu bir etnik tercih değil. Bu bir tarihsel şekillenme ya da tarihsel zorunluluk diyeyim. Tarihten bu yana gelen bir devamlılık diyeyim. Burada etnisite yok. Bizim millet tanımımızda etnik tanım yok. 66. madde etnisiteye dayanmıyor. Bende buna inanan birisi olarak diyorum ki, Kürt sorunu aslında Türk sorunudur. Yani Kürt sorunu benimde sorunumdur."

Türkiye'nin üniter devlet olmak zorunda olduğunu aktaran Karayalçın, federasyon yönetimiyle ülkemizin yaşamayacağını belirtti.

Karayalçın, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin mümkün olacağını belirterek "İdari ve mali özerklik' verilebileceğini, siyasi özerkliğin ise söz konusu olmayacağının altını çizdi.

http://ankaramasasi.com/haber/2052596/murat-karayalcin-66-maddenin-degistirilmesine-destek-vermiyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.