Murat Karayalçın ''Cumhurbaşkanı adayı kararı 6'lı masaya bırakılmamalı''

6'lı masanın adayı açıklama noktasında bir gecikme yaşadığını belirten Murat Karayalçın, "Ben bunun başlangıçta 6'lı masaya bırakılmasının doğru olmadığını söylemiştim. Buraya baktığınızda bu tür birlikteliklerde en çok sandalyeye sahip milletvekili anlamında söylüyorum ya da en büyük olarak kabul edilen partinin genel başkanı ya başbakan adayıdır ya da bu tür seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adayıdır. Bu hep böyle olmuştur" dedi.
Ecem Çetin
|
10 Ocak 2023, Salı - 20:24
Murat Karayalçın ''Cumhurbaşkanı adayı kararı 6'lı masaya bırakılmamalı''

SHP eski Genel Başkanı ve Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Ankara Masası Gündem Özel programında Gürkan Zengin'in sorularını yanıtladı.

"6'lı masanın adayının açıklanması doğrultusunda gecikme yaşanıyor"

6'lı masanın adayına ilişkin değerlendirmede bulunan Karayalçın, "Bir gecikme yaşanıyor onu görüyorum. Ben bunun başlangıçta 6'lı masaya bırakılmasının doğru olmadığını söylemiştim. Hem Türkiye siyasetinde, hem dünya siyasetinde yerleşik tahammüller, uygulamalar var. Buraya baktığınızda bu tür birlikteliklerde en çok sandalyeye sahip milletvekili anlamında söylüyorum ya da en büyük olarak kabul edilen partinin genel başkanı ya başbakan adayıdır ya da bu tür seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanı adayıdır. Bu hep böyle olmuştur." ifadelerini kullandı. 

Karayalçın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olması gerektiğini söyledi. 

"Seçimlerden önce siyasi partilerin bir araya gelmeleri yasaktı"

İttifak ve koalisyon arasındaki farkı belirten Karayalçın, "İttifaklar seçimlerden önce oluyor, koalisyonda seçimlerden sonra kuruluyor. Aslında seçimlerden sonra yapılan ittifaklar yani koalisyonlar bizde yasaldı, seçimlerden önce siyasi partilerin bir araya gelmeleri yasaktı. Hatta bir takım dolaylı yollardan partiler bir araya gelmeye çalışırlardı. Takiye sözcüğünü ben bununla bağlantılı siyasetçilerin kullandığını anımsıyorum. Sonra seçimlerden önce partilerin bir araya gelmeleri, koalisyon yapmaları olanaklı oldu. Ve ilk kez 2018'de buna başladık." dedi. 

Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday konusunu 6'lı masanın konusu olarak gördüğünü ifade eden Karayalçın, uygulamanın ve doğrunun bu olduğunu belirtti. 

"Seçmeninin desteğini alabilmek için de bunu yapmak durumdasınız"

Murat Karayalçın, son olarak şunları söyledi:

"Bu uygulamalar belli deneyimlerden sonra karara bağlanan şeyler. Sonuçta güven oyu alacaksınız. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde en çok sandalyeye sahip kişinin başbakan olmasını arıyorsunuz. Bu kez bu ortam, bu örnekte olduğu gibi sonuçta destek arıyorsunuz. En çok oyu aldığı belli olan daha önceden de belli olan anketlerde de ortaya çıkmış olan partinin seçmeninin desteğini alabilmek için de bunu yapmak durumdasınız. "

http://ankaramasasi.com/haber/2052547/murat-karayalcin-cumhurbaskani-adayi-karari-6li-masaya-birakilmamali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.