Tahıl koridorunda son durum ne ?

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran'ın katılacağı Tahıl Koridoru Anlaşması için görüşmenin 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da yapılacağı duyuruldu.
Onur Çetinkaya
|
10 Mayıs 2023, Çarşamba - 09:03
Tahıl koridorunda son durum ne ?

Türkiye-Rusya-Suriye ve İran arasında gerçekleştirilecek toplantının tarihi merak konusu olmuştu.

Aylardır süren müzakereler sonuca bağlandı. Suriye ile diplomatik ilişkinin ise  Moskova'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Başkanı Hakan Fidan'ın da katıldığı toplantıda değerlendirme yapıldı. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Mahmud Abbas, İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Reza Aştiyani ve Rusya, İran ve Suriye istihbarat başkanları ile "dörtlü toplantı"da yer aldı.

Toplantı İstanbul'da 

İstanbul’da 22 Temmuz 2022’de imzalanan tahıl anlaşmasının süresi 19 Mayıs’ta doluyor. Anlaşma en başta 120 gün için imzalanmıştı ve daha sonra 120 gün için daha uzatıldı. Fakat Rusya, anlaşmanın kendisiyle ilgili kısmının uygulanmıyor olması nedeniyle son olarak anlaşmanın sadece 60 gün için uzatılmasına onay verdi.

Tahıl anlaşması, sadece Ukrayna tahılının değil Rus tahılının dünya pazarlarına ulaşması önündeki engellerin de kaldırılmasını içeriyor.

Tahıl Koridoru Anlaşması için 4'lü görüşmenin 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da yapılacağı duyuruldu.

Türkiye'nin ev sahipliğini yapacağı toplantıya  Rusya, Suriye ve İran'ın katılacak. 

Tahıl anlaşması, sadece Ukrayna tahılının değil Rus tahılının dünya pazarlarına ulaşması önündeki engellerin de kaldırılmasını içeriyor.

Akar'dan açıklama  

Milli Savunma Bakanı Akar "Türkiye, Rusya, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcıları ve BM yetkililerinin İstanbul'daki toplantısı başladı. Tahıl anlaşmasının kesintiye uğramaması ve istikrarı için görüşmeler sürüyor" açıklamasında bulundu.

http://ankaramasasi.com/haber/2081543/tahil-koridorunda-son-durum-ne-
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.