Gıda fiyatlarına zam geliyor

Son dönemde artan döviz ve girdi fiyatlarının, gıdaya yansıması bekleniyor. Zamların oranlarının ne olacağı ise bilinmiyor.
Ankara Masası
|
19 Haziran 2023, Pazartesi - 09:30
Gıda fiyatlarına zam geliyor

Artamayan devam eden enflasyon, vatandaşların cebini zorlarken, çiftçinin de maliyetlerini artıyor.

Döviz, kuru, girdi maliyetleri ve akaryakıta gelen zamları çiftçi ürünlere yansıtıyor.

"Tabii ki ürün fiyatlarını yükseltecek"

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez ise "Dövizdeki artış yeni başladı. Mazot, gübre, ilaç, tohum, yem gibi girdilerin fiyatları artıyor. Bu durum tabii ki ürün fiyatlarını yükseltecek" dedi.

Suiçmez "Dövizdeki artış yeni başladı. Mazot, gübre, ilaç, tohum, yem gibi girdilerin fiyatları artıyor. Bu durum tabii ki ürün fiyatlarını yükseltecek. Buğdayda açıklanan taban fiyat çok düşük, bu nedenle üretimi bırakan çiftçi sayısı artabilir. Şu anda Tarım Kredi Kooperatifleri'nin deposunda ne kadar stok olduğunu ve bu yıl ne kadar ürün alınacağını bilmiyoruz. Çiftçiler şu anda Tarım Kredi Kooperatifleri'nden randevu alamıyor. Geçen yıl açıklanan buğday taban fiyatı, enflasyona göre hesaplandığında primle birlikte 11 liranın üzerinde olacaktı. Çiftçiler bu yıl fazla miktarda buğday ekmişti. Ancak maliyetleri karşılayamazlarsa gelecek yıllarda yeniden buğday ekiminden vazgeçebilirler" şeklinde konuştu.

"Fiyat yansıması ne kadar olur, öngöremiyoruz"

 Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, "Kurun nerede duracağını bilmediğimiz için fiyatlara yansıması ne kadar olur şu anda öngöremiyoruz" şeklinde konuştu.

Demirtaş, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Soyayı ve yağlı tohumları ithal ediyoruz. Bunları ithal etmezsek karma yem üretemeyiz. Saman ve otu dışarıdan alıyoruz. Yılda 50 milyon ton ot ihtiyacı var, bunun 25 milyon tonu ithal ediliyor. Mazot ithal ediliyor. Pamuk ve ayçiçeğinin yarısı ithal ediliyor. Yaş çaya yüzde 64 zam yapılırken, buğdayda açıklanan taban fiyat kabul edilemez düzeyde."

http://ankaramasasi.com/haber/2086750/gida-fiyatlarina-zam-geliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.