Zelenskiy: Rusya olmasa da Karadeniz koridorunu kullanmak için her şey yapılmalı

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, “Rusya olmasa da Karadeniz koridorunu kullanabilmemiz için her şey yapılmalı” açıklamasında bulundu.
Mevlüt Peker
|
17 Temmuz 2023, Pazartesi - 19:54
Zelenskiy: Rusya olmasa da Karadeniz koridorunu kullanmak için her şey yapılmalı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesi konusunda yaptığı açıklamada, "Rusya olmasa da Karadeniz koridorunu kullanabilmemiz için her türlü çabayı göstermeliyiz" dedi.

Rusya'nın, Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda 22 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin ardından Volodimir Zelenskiy'nin sözcüsü Sergiy Nykyforov, Afrikalı gazetecilere verdiği röportajda Volodimir Zelenskiy'nin Tahıl Koridoru Anlaşması hakkındaki açıklamalarını kamuoyuyla paylaştı. Zelenskiy, "İki anlaşmamız vardı: Ukrayna-Türkiye-BM ve Rusya-Türkiye-BM. Dolayısıyla Rusya tahıl anlaşmasından çekildiğini belirtince, BM Genel Sekreteri Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaşmayı bozdu. Bizim, Rusya ile herhangi bir anlaşmamız yok, anlaşmalarımız bu iki taraf arasındaydı" şeklinde konuştu.

Zelenskiy, Rusya'dan gelen resmi sinyali takiben Dışişleri Bakanlığı'na, BM ve Türkiye'ye tahıl ticaretini sürdürme konusunda hazır olup olmadıklarını yanıtlamaları için resmi sinyallerin hazırlanmasını emrettiğini belirtti. Zelenskiy, Rusya olmasa bile Karadeniz koridorunu kullanabilmek için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Korkmuyoruz. Gemilere sahip olan şirketler bize ulaştı. Ukrayna gemilerinin çıkışına ve Türkiye'nin geçişlerine izin verilmesi durumunda tahıl sevkiyatına devam etmeye hazır olduklarını ifade ettiler" dedi.

Rusya: Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırının küresel gıda fiyatlarına olan etkisini en aza indirmek için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat girişimiyle Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da 22 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen tören ile “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması” imzalanmıştı.

Bugün süresi dolan “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması” ile ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." diye konuşmuştu.

http://ankaramasasi.com/haber/2090446/zelenskiy-rusya-olmasa-da-karadeniz-koridorunu-kullanmak-icin-her-sey-yapilmali
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.