Guterres: En zayıf olanlar en yüksek bedeli ödeyecek

Karadeniz Tahıl Girişimi ile ilgili açıklamada bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Karadeniz Girişimi'nin sona ermesiyle en zayıf olanlar en yüksek bedeli ödeyecek" dedi.
Mevlüt Peker
|
24 Temmuz 2023, Pazartesi - 18:18
Guterres: En zayıf olanlar en yüksek bedeli ödeyecek

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin sona ermesiyle en zayıf olanların en yüksek bedeli ödeyeceğini ifade etti.

Roma'da bulunan Gıda ve Tarım Örgütü'nde (FAO) düzenlenen 2. Gıda Sistemleri Zirvesi'nin açılışına katılan Guterres, temel insan hakkı olan beslenme hakkıyla ilgili bu zirvenin esasen ihtiyaç sahibi insanlara odaklandığını belirtti ve "Bolluk dolu bir dünyada, insanların acı çekmeye ve açlıktan ölmeye devam etmesi aşırı kötü bir durum. Küresel gıda sistemleri çöktü ve bunun bedelini milyarlarca insan ödüyor." dedi.

Guterres, dünyada 780 milyondan fazla insanın aç olduğunu ve üretilen gıdaların yaklaşık 3'te 1'inin ya kayıp ya da israf edildiğini vurgulayarak, 3 milyardan fazla insanın sağlıklı beslenemediğini, 2 milyardan fazla insanın aşırı kilolu olduğunu ve 462 milyon kişinin ise zayıf olduğunu dile getirdi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin, Rusya'nın gıda ve gübre ihracatını kolaylaştırmaya yönelik önemli bir mutabakat zaptı olduğunu belirten Guterres, gıda fiyatlarının geçen yılki en yüksek seviyesinden yüzde 23 düştüğünü ifade etti.

BM Genel Sekreteri, Karadeniz Girişimi'nin sona ermesiyle en zayıf olanların en yüksek bedeli ödeyeceğini vurgulayarak, "Gıda fiyatları yükseldiğinde herkes bunun bedelini ödüyor." dedi.

Guterres, Rusya ve Ukrayna'nın küresel gıda güvenliği için kritik öneme sahip iki ülke olduğunun altını çizdi ve Karadeniz Girişimi'nin uygulanmasına geri dönmeye davet etti. Ayrıca, uluslararası toplumu, bu önemli çaba için etkili çözümler bulmak üzere bir araya gelmeye çağırdı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de zirvenin açılışında, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesine dikkat çekerek, bu durumun gıda güvenliği krizini artırdığını ifade etti.

"Rusya kararını yeniden gözden geçirmeli." diyen Meloni, gıda güvenliğinin gelecek yıl dönem başkanı olacakları G7'nin de öncelikli temaları arasında yer alacağını söyledi.

http://ankaramasasi.com/haber/2091417/guterres-en-zayif-olanlar-en-yuksek-bedeli-odeyecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.