BM, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'ne odaklandı

BM (Birleşmiş Milletler) OCHA (İnsani İşler Koordinasyon Ofisi) Sözcüsü Jens Laerke, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin canlandırılmasına odaklandıklarını bildirdi.
Mevlüt Peker
|
04 Eylül 2023, Pazartesi - 21:06
BM, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'ne odaklandı

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin, “Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi” haricinde alternatif seçeneklerle ilgili sorusuna yazılı olarak yanıt verdi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'ni canlandırmaya odaklandıklarının altını çizen Jens Laerke, şunları ifade etti:

"Karadeniz Girişimi'ne geri dönüşün, hem Rusya Federasyonu'ndan hem de Ukrayna'dan milyonlarca ton tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştıracağına, pazarları rahatlatacağına ve Karadeniz'deki deniz güvenliğini artıracağına inanıyoruz."

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında şunları kaydetmişti:

"Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi değerli dostumla da samimiyetle ikili görüşmemizde paylaştım. Bu kapsamda Birleşmiş Milletlerle bir istişare, önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme inşallah kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum."

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, "Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz, bunu yapacağız. Bir şartla yapacağız. Tarım ürünlerimizin de engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

31 Ağustos'ta açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın girişim ile ilgili taleplerini ve şikayetlerini de göz önünde bulundurduklarına vurgu yaparak, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a bir mektup göndererek Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yenilenmesi için somut öneriler sundum." diye konuşmuştu.

"Yeni anlaşmanın istikrarlı olması gerekiyor. Krizden krize sürüklenen ve sürekli askıya alınan bir girişim istemiyoruz. İşe yarayan ve faydalı bir girişimi destekliyoruz." diyen Antonio Guterres, tavsiyelerin, Rus gıda ve gübrelerinin küresel pazarlara daha etkin ve uygun fiyatla ulaşımını sağlamayı hedeflediğini dile getirmişti.

Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerinde oluşturduğu etkiyi düşürmek için Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen törende Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi anlaşmasını imzalamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi anlaşmasına dair 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." demişti.

http://ankaramasasi.com/haber/2097506/bm-karadeniz-tahil-koridoru-girisimine-odaklandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.