Erdoğan'dan Rusya dönüşü açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik Soçi ziyareti sonrasında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Rus liderin Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden hayata geçmesi için iki özel isteğinin olduğunu aktardı.
Onur Çetinkaya
|
05 Eylül 2023, Salı - 13:01
Erdoğan'dan Rusya dönüşü açıklamalar

Tüm dünyanın yakından takip ettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya lideri Vladimir Putin ile Soçi'deki görüştü.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından kameralar karşısına geçen Erdoğan ve Putin açıklamalarda bulundu.

Görüşmenin ana gündem maddeleri Rusya- Ukrayna savaşı ve Moskova'nın tek taraflı feshettiği Tahıl Koridoru Anlaşması oldu.

Erdoğan'dan Rusya dönüşü ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik Soçi ziyareti sonrasında Rusya yankılarını paylaştı.

Erdoğan,  görüşmede ikili ilişkiler, bölgesel ve küresel gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

"BM yeni bir paket hazırladı"

Karadeniz Girişimi'nin yeniden canlandırılmasına yönelik konuşan Erdoğan, "Birleşmiş Milletler, katkılarımız neticesinde girişimin yeniden canlandırılmasının önünü açacak yeni bir paket hazırladı. Bu yeni öneriler paketinin teknik boyutunu Dışişleri Bakanım Moskova ziyareti sırasında Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü. Ben de konuyu bugün Sayın Putin ile ayrıntılı şekilde değerlendirdim. İnşallah kısa sürede beklentileri karşılayacak güzel bir neticeye varacağımızı da inanıyorum." dedi.

 "Rusya'nın iki özel isteği var"

Erdoğan, Rus liderin Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden hayata geçmesi için iki özel isteğinin olduğunu aktardı. 

Erdoğan, bunlardan birinin Rusların tarım bankasının, Ziraat Bankası’nın SWIFT sistemine bağlanması, diğerinin de tahılları taşımada kullanılan gemilerin sigortalanması olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı ayrıca, Putin'in  6 ülkeye tahıl göndermeyi düşündüğünü belirtti.

"Kerkük'ün yapısını bozacak faaliyetlerden uzak durulmalı"

Kerkük'te yaşanan olaylara ve Beşar Esad'a dair açıklamalarını sürdüren Erdoğan, 

“Barzani ailesiyle görüşmeler yapıldı, Sudani ile görüşmeler yapıldı. Dün de Dışişleri Bakanım Hakan Fidan’ın İran’da yaptığı açıklamalar neticesinde bugün itibariyle hava sakin gözüküyor.” diyen Erdoğan, Ankara’nın konuyu yakından takip ettiğini söyledi.

"Esad  tribünden seyrediyor"

Erdoğan, "Bölgenin barış ve huzuru için Kerkük’ün yapısını bozacak faaliyetlerden uzak durulmalı" uyarısında da bulundu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Esed bizim normalleşme ile ilgili Türkiye-Rusya-İran-Suriye formatında atılan adımları maalesef uzaktan, tribünden seyrediyor." dedi.

"Biri işbirliğinden diğeri ayrılıktan söz ediyor"

İç siyasete dair mesajlar da veren Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Akşener'e ilişkin konuştu.

2024’teki yerel seçimler öncesinde Cumhur İttifakı olarak istişarelerle yol aldıklarını, "81 şehri masaya yatırıp, nerede, nasıl, kimle kazanırız" diye konuşacaklarını söyleyen Erdoğan, "Anladığım kadarıyla onların bir istişare zemini bile yok. Biri işbirliğinden diğeri ayrılıktan söz ediyor." ifadelerini kullandı. 

"Yeniliyorsun faturayı millete kesiyorsun"

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim sonrası yaptığı açıklamalara değinen Erdoğan, "  Sen kalkıyorsun 11, 12 yenilgi alıyorsun ve yenilgiden sonra hala faturayı millete kesiyorsun. CHP Genel Başkanının demokrasi anlayışına bir kez daha üzülerek şahit oluyoruz. Milli iradeye saygısız bir kişilik olarak yaptığı açıklamalar nedeniyle CHP’ye gönül veren vatandaşlarımı incitiyor. Daha partisinde demokrasiyi işletmeyen bir şahsın, millet iradesine saygı duymasını beklememek lazım. " dedi. 

http://ankaramasasi.com/haber/2097571/erdogandan-rusya-donusu-aciklamalar
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.