Çin ile Suriye, stratejik ortaklık kurdu

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Çin ziyaretinde Çin ve Suriye arasında "stratejik ortaklık" kurulduğu duyuruldu.
Mevlüt Peker
|
22 Eylül 2023, Cuma - 18:05
Çin ile Suriye, stratejik ortaklık kurdu

Suriye'nin lideri Beşşar Esed, 12 yıllık iç savaşın ardından ilk kez Çin'i ziyaret ederek, bu ülke ile "stratejik ortaklık" kurma kararı aldı.

Esed, Çin'in Hangcou kentinde düzenlenen 19. Asya Oyunları'na katılmak üzere geldiği sırada, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. İki lider, bu buluşmanın ardından iki ülke arasında "stratejik ortaklık" oluşturma kararını kamuoyuyla paylaştı.

Şi Cinping, Suriye'nin Çin ile olan tarihi ilişkilerini hatırlatarak, bu yeni ortaklığın iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, Çin'in Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini, Suriye'deki iç savaşın siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Şi, Suriye'nin yeniden inşasına yardımcı olacaklarını ve terörle mücadelede destek vereceklerini de ekledi.

Esed ise, Çin'e Suriye halkına gösterdiği destekten dolayı teşekkür etti. Çin'in uluslararası arenada adaleti ve eşitliği savunduğunu belirten Esed, Suriye'nin Çin'in global girişimlerini desteklediğini ifade etti. Esed, "Suriye, Çin'in iç meselelerine müdahale edilmesine karşıdır ve Çin'in uluslararası kalkınma çabalarını takdirle karşılıyor." dedi.

İki liderin görüşmesinin ardından, Kuşak ve Yol Girişimi dahil olmak üzere ekonomik ve teknolojik işbirliği konularında bazı anlaşmalar imzalandı.

Çin'in "stratejik ortaklık" tanımı, ülkeler arasındaki başlangıç seviyesindeki yakın ilişkileri ifade ediyor. Bu tanım, ilişkilerin derinliğine göre farklı seviyelerde tanımlanabiliyor.

http://ankaramasasi.com/haber/2101105/cin-ile-suriye-stratejik-ortaklik-kurdu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.