Küresel piyasalardan haftaya negatif başlangıç

Küresel piyasalar, Orta Doğu'da artan çatışma endişeleriyle birlikte yeni haftaya olumsuz bir seyirle başladı. Bu hafta, yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarına odaklanmış durumda.
Ersin Küçükbarak
|
23 Ekim 2023, Pazartesi - 09:19
Küresel piyasalardan haftaya negatif başlangıç

İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili haberler, yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ederken, çatışmaların daha da genişleyebileceği endişesi sürüyor. Ancak hafta sonunda İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri harekatını ertelediğine ilişkin haberler, varlık fiyatlarındaki oynaklığı sınırlı da olsa azalttı.

Bu gelişmelerle Brent petrolün varil fiyatı yeni haftaya yüzde 1,3 düşüşle başlarken, altının ons fiyatı da yüzde 0,4 azalışla 1.974 dolara geriledi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,97 seviyesinde bulunuyor.

ABD'de, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve diğer Fed yetkilileri, para politikasına ilişkin belirsizliklerin azaldığını vurgularken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerinin 2024 yılı sonuna kadar gerçekleşmeyeceği öngörüsünü paylaştı.

Ayrıca ABD'de devam eden bilanço sezonu da piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Bu hafta, Microsoft, Google, Amazon ve Boeing gibi şirketlerin finansal sonuçlarının hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırması bekleniyor.

Cuma günü, New York borsasında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde düşüş yaşandı. Ancak ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya sınırlı yükselişle başladı.

Avrupa'da, ECB'nin para politikası kararları ve Christine Lagarde'ın açıklamaları takip edilirken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin politika faizini sabit bırakması bekleniyor.

Asya piyasaları da satış baskısı altında seyrederken, Çin'de bazı şirketlere ilişkin açılan soruşturmaların etkisiyle satış baskısı güçlendi. Ayrıca Japonya'da dolar/yen paritesi 150 seviyesini test etti, ancak Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para politikasında değişiklik yapma olasılığı hala belirsizliğini koruyor.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izledi. Dolar/TL ise günü hafif bir artışla tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,0470 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Bugün, yurt içinde tüketici güven endeksi, ABD'de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi ve Euro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi gibi veriler takip edilecek. Analystler, BIST 100 endeksinde teknik olarak 7.400 ve 7.250 seviyelerinin destek, 7.650 puanın ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

 10.00 Türkiye ekim ayı tüketici güven endeksi

15.30 ABD eylül ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi

17.00 Euro Bölgesi ekim ayı tüketici güven endeksi

http://ankaramasasi.com/haber/2106233/kuresel-piyasalardan-haftaya-negatif-baslangic
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.