Küresel piyasalar ABD büyüme verilerine odaklandı

Küresel piyasalarda geçen hafta Nvidia'nın kar açıklamasıyla artan risk iştahı bu hafta temkinli bir seyir izlerken, ABD'de açıklanacak büyüme ve diğer önemli veriler yatırımcıların odak noktasında yer alıyor.
Ersin Küçükbarak
|
26 Şubat 2024, Pazartesi - 09:17
Küresel piyasalar ABD büyüme verilerine odaklandı

Yarı iletken ve yapay zeka şirketlerinin etkisi önemli olmaya devam ediyor. 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çekirdek kişisel tüketim harcamaları verileri, enflasyon göstergesi olarak takip ediliyor ve analistlere göre, Fed'in gelecekteki adımlarına dair ipuçları verebilir.

Geçen hafta artan risk iştahının bu hafta temkinli bir hale dönüştüğü belirtilirken, Nvidia öncülüğünde teknoloji şirketlerinin piyasa yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. 

ABD'de faiz indirimi belirsizliği devam ederken, Fed yetkililerinin açıklamaları da takip ediliyor. New York Fed Başkanı John Williams'ın faiz indiriminin yıl sonlarında muhtemel olduğunu belirtmesi önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Döviz piyasalarında, Fed'in martta faizini sabit tutacağı kesin gözüyle bakılırken, faiz indirim olasılığı mayıs ve haziran aylarında sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 68 olarak fiyatlanıyor.

 ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi düşerken, dolar endeksi 104 seviyesinde bulunuyor. Altın fiyatları 7 günlük yükselişin ardından önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 2 bin 33 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatlarında küresel arz ve talep dengesi aranırken, Orta Doğu'daki gerilimler petrol arzı konusundaki endişeleri artırıyor. Brent petrolün varil fiyatı cuma günü yüzde 2,1 azalırken, bugün de önceki kapanışının yüzde 0,6 altında 80,5 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında S&P 500 ve Dow Jones endeksleri tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını kaydederken, Nasdaq endeksi ise azalış yaşadı. Avrupa borsalarında cuma günü zirveler yenilendi. 

Bu hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması önemli. ECB ve BoE'nin haziranda faiz indirimine başlama beklentileri devam ediyor. Avrupa'da endeksler yükselirken, Asya'da Japonya hariç negatif bir seyir öne çıkıyor. Çin hükümetinin ekonomik aktiviteyi destekleme çağrısı dikkat çekiyor.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 284 baz puana indi. Dolar/TL alıcılı seyir izliyor. 

Bu hafta yurt içinde büyüme verileri takip edilecek. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.400 ve 9.500 seviyelerinin direnç, 9.300 ve 9.200 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtiyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

18.00 ABD ocak ayı yeni konut satışları

18.00 ABD şubat ayı Dallas Fed imalat sanayi endeksi

19.00 Euro Bölgesi ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması




http://ankaramasasi.com/haber/2126562/kuresel-piyasalar-abd-buyume-verilerine-odaklandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.