İsrail: İnsani ara sonrası Gazze’nin tamamını vuracağız

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "insani ara" sonrası bir dakika bile beklemeden Gazze Şeridi'nin tamamını çok şiddetli vuracaklarını duyurdu.
Mevlüt Peker
|
27 Kasım 2023, Pazartesi - 21:52
İsrail: İnsani ara sonrası Gazze’nin tamamını vuracağız

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların yoğunluğunu artıracağını duyurdu. Haaretz gazetesinin haberine göre, Gallant, İsrail ordusunun ablukayı sıkılaştırıp Gazze Şeridi'nin bazı bölgelerini işgal ettiğini ve yıkıcı saldırılarını artırdığını belirtti.

"İnsani Ara" sonrası Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı planları

Gallant, Gazze Şeridi'ne düzenlenen "insani ara"nın sona ermesinin ardından, bölgede yapılacak saldırıların daha şiddetli ve tüm Gazze boyunca gerçekleşeceğini ifade etti. Savunma Bakanı, bölgedeki İsrail askerlerini ziyaret ederek, hükümetin ve güvenlik mekanizmalarının tam desteğini aldıklarını ve görevlerini tamamlanana kadar durmayacaklarını belirtti.

Gazze Şeridi'ndeki nüfusun durumu

İsrail'in Gazze Şeridi'nde başlattığı saldırılar, özellikle 7 Ekim'den bu yana bölgede ciddi yıkıma ve yerinden edilmelere neden oldu. Birleşmiş Milletlerin raporlarına göre, yaklaşık 1,7 milyon Filistinli, İsrail'in saldırıları karşısında yerlerinden edilmiş durumda. Bu kişilerin büyük bir kısmı Gazze'nin güneyine göç etmek zorunda kaldı. Gazze Şeridi'nin nüfus yoğunluğu en yüksek kuzeyi ve şehir merkezi, İsrail'in zorlamasıyla güneye göç etmeye zorlanan Filistinlilerin ana kaynağı oldu.

İsrail’in Gazze saldırılarında 52. gün bilanço (27.11.2023)

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 Cumartesi günü işgalci İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" ismini verdiği geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Abluka altındaki Gazze'den İsrail hedeflerine doğru yüzlerce roket atıldı. Filistinli İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Geçiş Noktası'na ani baskın yaparak kontrolü ele geçirdi. İzzeddin e-Kassam Tugayları, kontrolü sağladıktan sonra İsrail'in iç bölgelerine sızdı.

İsrail ordusu ise İzzeddin el-Kassam Tugaylarının geniş çaplı saldırısına karşılık Gazze'ye yüzlerce hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başladı, hava saldırının dozunu daha da artırdı. İsrail, Gazze’ye 40 bin tondan fazla bomba attı.

Çoğu bilgilerin internet ve iletişim kesintisi ile yoğun saldırılar sebebiyle güncellenemediğini, göreceğiniz rakamların günler önce en son güncellenen rakamlar olduğunu hatırlatıyoruz.

İSRAİL: İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Gazze'den gerçekleştirdiği saldırılar ve Lübnan tarafında Hizbullah’ın saldırıları sonucunda 392'si asker olmak üzere 1200 İsrailli yaşamını yitirdi, 5132 İsrailli ise yaralandı. İsrail, Kassam Tugayları tarafından esir alınan İsrailli sayısının ise 239 olarak belirlendiğini, 31 Ekim’de başlayan Gazze kara operasyonu sırasında ise 66 askerin öldüğünü duyurdu. İsrail hapishanelerinde sebepsiz olarak tutsak olarak alınan Filistinli sayısının 7000’e yakın olduğu, her gün yüzlerce Filistinliyi tutsak olarak aldığı biliniyor.

GAZZE: Filistin Sağlık Bakanlığı ise, İsrail ordusunun hava saldırıları sebebiyle Gazze'de 6150’den fazlası bebek ve çocuk, 4000’den fazlası kadın olmak üzere 14.854 kişinin hayatını kaybettiğini, 36.000’den fazla kişinin ise yaralandığını duyurdu. Ölenlerden 6000 kişinin aynı aileden olduğu, bu ailelerin sayısının ise 1400 olduğu bildirildi. Enkaz altında 4700’ü çocuk ve kadın, 7000’den fazla kişinin olduğuna dair ihbar alındı. Çok sayıda ailenin topluca ölümü sebebiyle ihbarı yapılamayan yüzlerce insanın olduğu düşünülüyor.

BATI ŞERİA: İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da, bir taraftan İsrail askerleri diğer taraftan Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucu 235 Filistinli yaşamını yitirdi, 3000’den fazla Filistinli de yaralandı.

GAZETECİ: İsrail saldırılarında Gazze’de 64 gazeteci hayatını kaybetti. Filistinli gazetecilerden 3’ünün kadın olduğu kaydedilmişti.

SAĞLIK KURULUŞLARI: İsrail'in işgali altındaki bulunan Filistin topraklarında 7 Ekim’den bu tarafa sağlık hizmetlerine 229 saldırı düzenlendi, 135 sağlık kurumu doğrudan hedef alındı. İsrail saldırılarında 205 sağlık çalışanı (doktor ve hemşire), 25 sivil savunma (arama-kurtarma) personeli, 249 din görevlisi öldü; Gazze’de bulunan 36 hastaneden 26’sı, 55 sağlık ocağı ve 56 ambulans hizmet dışı kaldı.

BM GÖREVLİSİ: BM, Gazze'de 7 Ekim'den bu tarafa yaşamını yitiren Birleşmiş Milletler çalışanları sayısının 104 olduğunu duyurdu. Ayrıca İsrail, BM’ye ait 50 binayı ve 11 fırını vurdu. 725 bin kişi 149 UNRWA tesisinde barınıyor.

LÜBNAN: Lübnan'ın güney sınırında, 8 Ekim'den bu tarafa Hizbullah ile İsrail ordusu arasında süren çatışmalarda ise 1’i gazeteci 8 sivil, 79 Hizbullah mensubu, 6 Filistin İslami Cihad Hareketi mensubu, 3 Hamas mensubu, 2 mensubu Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensubu hayatını kaybetti. Lübnan'dan yapılan saldırılarda ise 6 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

HASTANE SALDIRISI: 17 Ekim’de İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine ABD yapımı MK-84 ile düzenlediği saldırıda 471 kişinin cesedine ulaşıldı. Yaralı sayısı ise 28'i ağır 342 olarak açıklandı. Hastane saldırısından kolaylıkla kurtulduğu gören İsrail, 28 Ekim akşamı Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin olduğu en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi’ni de hedef gösterdi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 24 Ekim’de yaptığı açıklamada yakıt, elektrik, su, ilaç ve tıbbi malzeme tükendiği için hastanelerde sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü duyurdu. 10.000’den fazla kanser hastası ise ölümü beklemeye başladı.

KİLİSE SALDIRISI: İsrail'in 19 Ekim’de Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne saldırısında ise 20 kişi öldü.

OKUL, CAMİ, KAMU BİNASI VE KONUT HEDEFLERİ: İsrail 266 okulu bombaladı, 67 okul tamamen yıkıldı. Saldırılarda zarar gören 233.000 konuttan 45.000’i tamamen yıkıldı. Gazze'deki saha ekipleri, 102 kamu binası ile birlikte onlarca hizmet tesisinin İsrail saldırılarının hedefi olduğunu, vurulan 174 camiden 83’ünün yerle bir olduğunu ve 3 kilisenin de tamamen yok olduğunu belirledi. Saldırılarda 53 din görevlisi de hayatını kaybetti.

YERİNDEN EDİLENLER: 360 kilometrekare alana sahip Gazze’de yerlerinden edilerek hastanelere ve barınma merkezlerine sığınmak zorunda bırakılan Filistinli sayısı 1 milyon 700 bini geçti. Gazze Şeridi’nin 5 kentinde bulunan 156 UNRWA tesisinde 930.000, orta bölgeler ile Refah ve Han Yunus’taki 99 UNRWA tesisinde 770.000 olmak üzere 1 milyon 700 bin yerinden edilmiş Filistinli sığınmış olarak yaşıyor.

Üstelik İsrail, "güvenli" diyerek Gazze Şeridi'nin güneyine gitmeye zorladığı Filistinlilerden binlercesini de öldürdü.

http://ankaramasasi.com/haber/2111878/israil-insani-ara-sonrasi-gazzenin-tamamini-vuracagiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.