Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD'de yarın açıklanacak enflasyon verileri öncesi belirsizlik devam ediyor. Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadeledeki adımları ve Avrupa'da geçen hafta açıklanan veriler, yatırımcılarda enflasyon endişelerini artırdı.
Ersin Küçükbarak
|
10 Ocak 2024, Çarşamba - 09:14
Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Avrupa Merkez Bankası'nın martta faiz indirimi yapacağı beklentileri gerilerken, ABD'de iş gücü piyasası ve enflasyonun seyri, Fed'in faiz indirimlerine dair ipuçları sunabilir. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, faiz indirim ihtimali yüzde 67 seviyesine geriledi.

Enflasyonun belirsizliği, tahvil piyasalarını etkilerken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,02 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi 102,5 seviyesinde yatay seyrediyor.

Altın ons fiyatı 2.028 dolardan, Brent petrol varil fiyatı ise 77,7 dolardan alıcı buluyor. Analistler, ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) öncesinde yatırımcıların temkinli olduğunu ve enflasyon verisinin varlık fiyatları üzerinde oynaklığı artırabileceğini belirtiyor.

Kripto para piyasalarında, SEC'in Bitcoin Borsa Yatırım Fonlarına onay verdiği paylaşımıyla Bitcoin, 48 bin dolara çıkarak 2 yılın zirvesine ulaştı. Ancak, SEC Başkanı'nın onay verilmediğini açıklamasıyla Bitcoin 46 bin dolara geriledi.

Dün New York borsasında S&P 500 ve Dow Jones endeksi değer kaybederken, Nasdaq endeksi artış kaydetti. ABD endeks vadeli kontratları, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında ise belirsizlik devam ederken, öncü enflasyon verileri faiz indirimine dair endişeleri artırdı. Almanya'da sanayi üretimi beklenenden düşük gerçekleşirken, Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı tahminlerin altında gerçekleşti.

Dünya Bankası'nın Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'na göre, küresel ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,4 olması öngörülüyor. Ancak, rapor, artan jeopolitik gerilimlerin kısa vadeli risk oluşturabileceğini vurguluyor.

Asya'da ise Japonya dışında negatif seyir hakim. Japonya'da yaşanan depremler, enflasyonun yavaşlaması ve ücret artışlarındaki yavaşlama beklentileri, Japon Merkez Bankası'nın para politikasını değiştirmeme düşüncesini destekliyor. Dolar/yen paritesi yüzde 0,2 artarak 144,8 seviyesine ulaştı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi düşüş kaydetti.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da satış ağırlıklı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi yüzde 1,06 düşüşle günü tamamladı. Dolar/TL ise 29,9720 seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurt içinde işsizlik oranı ve sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD'de toptan eşya stokları verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.720 ve 7.630 seviyeleri destek, 7.820 ve 7.950 puan ise direnç konumunda bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye  kasım ayı işsizlik oranı ve sanayi üretimi

18.00 ABD  kasım ayı toptan eşya stokları

http://ankaramasasi.com/haber/2119236/kuresel-piyasalar-karisik-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.