Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar, teknoloji şirketleri liderliğinde haftanın son işlem gününe pozitif bir başlangıç yaparken, bugün ABD'nin üretici enflasyon verilerine odaklandı.
Ersin Küçükbarak
|
16 Şubat 2024, Cuma - 09:21
Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

 Yapay zeka alanındaki teknoloji şirketleri dünya genelinde piyasaların yönünü belirlemeye devam ediyor.

Bu hafta ABD'nin gündeminde öne çıkan Nvidia, Alphabet'in piyasa değerini geride bırakarak dikkatleri üzerine çekti. ABD'li bilgi teknolojileri şirketi Super Micro Computer'ın değerlemelerinin revize edilmesiyle hisse fiyatı son 5 işlem gününde yüzde 40'tan fazla artış kaydetti.

Yapay zeka şirketleri, yeni özelliklerini tanıtarak yatırımcıların teknoloji şirketlerine odaklanmasına katkı sağlıyor. Microsoft'un Almanya'ya yapacağı 3,2 milyar avroluk yatırım ve San Francisco merkezli OpenAl'ın gerçekçi sahneler oluşturabilen yapay zeka modeli Sora'nın tanıtımı, sektördeki hareketliliği artırıyor.

ABD'de açıklanan perakende satış verileri, beklentilerin altında kalarak enflasyonun gelecek dönemde yavaşlayabileceği endişelerini destekledi. Analistler, bu verinin ekonomik aktivitede azalma sinyali verebileceğini ve Fed'in para politikasına dair daha fazla ipucu için diğer verilerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), bu yıl 32 bankayı stres testine tabi tutarak küresel resesyona karşı hazırlıklı olmalarını sağlamayı hedefliyor. Senaryoda, işsizlik oranının yüzde 10'a ulaşması ve varlık fiyatlarında çöküş gibi durumlar simüle ediliyor.

Dünya genelindeki ekonomik gelişmelerin etkisiyle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,26'da bulunurken, dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 104,4 seviyesinde seyrediyor.

Dün yüzde 0,7 yükselerek  2 bin 4 dolara çıkan altının ons fiyatı önceki kapanışının hemen altında bulunurken, Brent petrolün varil fiyatı ise önceki kapanışının yüzde 0,2 altında işlem görüyor. Dün yüzde 1,5 değer kazanarak 82,4 dolardan kapanış yapan Brent petrolün varil fiyatı, bugün 82,2 dolar...

Dün New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,58 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,91 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün pozitif bir seyir izlendi. ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun hedefe doğru gerilediğini ancak daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını belirtti. AB Komisyonu, Avro Bölgesi'nde ekonomik büyüme beklentisini düşürdü ve yenilenebilir hidrojen projelerine 6,9 milyar avroluk kamu desteği onayladı.

İngiliz ekonomisi geçen yıl teknik resesyona girdi, ancak Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne pozitif bir seyirle başladı.

Asya'da ise Japonya'da Nikkei 225 endeksi 34 yılın zirvesine yakın seyretti. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, iş gücü piyasasındaki sıkı duruşun devam ettiğini belirterek, şirketlerin maliyet artışlarının fiyatları etkileyebileceğini söyledi.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, alış ağırlıklı bir seyir izleyerek kapanış rekoru kırdı. Dolar/TL dalgalı bir seyir izledi ve bankalararası piyasanın açılışında 30,8130 seviyesinden işlem gördü.

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nda konuşan Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, uluslararası şirketlerle 1 trilyon 800 milyar dolarlık yatırım fırsatlarından bahsederek Türk firmalarını bu fırsatları değerlendirmeye çağırdı.

Bugün yoğun veri gündemiyle devam ederken, yurt dışında ABD'de ÜFE, inşaat izinleri ve Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.500 seviyeleri direnç, 9.200 ve 9.000 seviyeleri destek konumunda bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye şubat ayı TCMB'nin piyasa katılımcıları anketi

10.00 Türkiye ocak ayı konut satış istatistikleri

10.00 Türkiye aralık ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu

16.30 ABD ocak ayı ÜFE ile inşaat izinleri

18.00 ABD şubat ayı Michigan üniversitesi tüketici güven endeksi




http://ankaramasasi.com/haber/2125142/kuresel-piyasalar-pozitif-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.