Küresel piyasalarda Powell'ın açıklamaları sonrası pozitif seyir

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi konusundaki temkinli tutumu sonrasında olumlu bir seyir izlenirken, gözler şimdi Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararına çevrildi.
Kaynak:AA
|
07 Mart 2024, Perşembe - 09:50
Küresel piyasalarda Powell'ın açıklamaları sonrası  pozitif seyir

Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı yarı yıllık Para Politikası Raporu sunumunda, ekonominin beklenen yönde ilerlemesi durumunda politika kısıtlamalarını azaltmaya başlamanın bu yılın bir noktasında muhtemelen uygun olacağını belirtti. Ancak, ekonomik görünümün belirsiz olduğunu vurgulayan Powell, enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşmada garantili bir ilerleme olmadığını ifade etti.

Powell, politika kısıtlamalarını çok erken veya çok hızlı azaltmanın enflasyondaki ilerlemeyi tersine çevirebileceğine dikkat çekti ve bu durumun enflasyonu yüzde 2'ye geri getirmek için daha sıkı politikalara ihtiyaç duyulabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca, Powell, ülkedeki büyük bankaların sermaye gereksinimlerine yönelik önerilen değişikliklere ilişkin sinyal verdi.

Analizlere göre, Powell'ın açıklamaları piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin, Fed'in gelecekteki adımlarını etkileyebileceği ve iş gücü piyasasının durumu hakkında sinyaller verebileceği düşünülüyor.

Ayrıca, dün Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de takip edilirken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, fiyat istikrarı konusunda kararlı olduklarını ve yüksek faiz oranlarının konut maliyetlerini geçici olarak artırdığını, ancak enflasyonu düşürmek için bu gerekliliğe işaret etti.

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage faizlerinin düşmesi ve mortgage başvurularının artmasıyla birlikte, ülkede ekonomik faaliyetin "Bej Kitap" raporuna göre hafif bir artış kaydettiği belirtildi.

Dün açıklanan verilere göre, ADP özel sektör istihdamındaki artış beklentilerin altında gerçekleşirken, iş gücü piyasasında yumuşama sinyalleri görüldü. Yıllık ücret artışı da düşüş kaydederek Ağustos 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bu gelişmelerin ardından para piyasalarında, Fed'in faiz indirimine başlama olasılığı mayıs ayında yüzde 20, haziranda ise yüzde 68 olarak fiyatlandı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi gerileyerek yüzde 4,10 seviyesine indi. Altın ons fiyatı ise yedinci işlem gününde artarak 2 bin 159 dolara ulaştı.

Dolar endeksi, beşinci işlem gününde düşüş yaşayarak 103,2 seviyesine geriledi. Orta Doğu'daki gelişmelerle birlikte Brent petrolü 82,6 dolardan işlem gördü.

Bitcoin, hafta içinde 69 bin doların üzerine çıkarak rekor kırdı, ancak şu an 66 bin doların hemen altında dengelendi.

New York Community Bank hisseleri, nakit desteği arayışındaki haberlerin ardından yüzde 40'tan fazla geriledi, ancak bankanın 1 milyar dolar üzerinde sermaye artırımı yapacağını açıklamasıyla toparlandı.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,58, S&P 500 endeksi yüzde 0,51 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,20 artış kaydetti. ABD endeks vadeli kontratları ise yeni güne pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün pozitif bir eğilim görülürken, bugün ECB faiz kararı sonrası Christine Lagarde'ın sözlü yönlendirmeleri önemli olacak. Analistler, faizlerin sabit kalacağını ancak Lagarde'ın gelecekteki adımlara dair sinyaller vereceğini öngörüyor.

ECB'nin ilk faiz indirimi ihtimali nisanda yüzde 23, haziranda ise yüzde 85 olarak fiyatlanıyor. Euro/dolar paritesi dördüncü işlem gününde yükselerek 1,0900 seviyesine ulaştı.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,43, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,66, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,10 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 değer kazandı. Avrupa endeks vadeli kontratları da pozitif bir başlangıç yaptı.

Asya'da ise Güney Kore hariç negatif bir seyir öne çıkarken, Japonya Merkez Bankası'nın negatif faiz politikasını sona erdirebileceğine dair beklentiler güçlendi.

BoJ yönetim kurulu üyesi Junko Nakagawa, ülke ekonomisinin güçlü ücret artışıyla desteklendiğini ve fiyat hedefine istikrarlı bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. Bu açıklamalar sonrasında dolar/yen paritesi bir ayın en düşük seviyesine gerileyerek 148,4'e indi.

Çin'de ihracat ve ithalat verileri beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen Çin borsalarında risk iştahının düşük olması dikkat çekti. Şubatta yıllık bazda ihracat yüzde 7,1, ithalat ise yüzde 3,5 arttı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 gerilerken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 arttı.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dünü yüzde 1,31 değer kaybıyla 8.744,58 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün alıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,6 üzerinde 31,7723'ten tamamladı ve bugün 31,8300 seviyesinden işlem görmeye başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikası duruşunu desteklemek amacıyla kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasını başlattı. TCMB'nin belirlediği kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı, TL cinsinden zorunlu karşılık olarak 1 yıl süreyle bloke edilecek.

Analizlere göre, bugün yurt içinde ECB faiz kararı ve Lagarde'ın açıklamaları takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.600 puan destek, 8.800 ve 8.900 puan ise direnç olarak öne çıkıyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 İngiltere şubat ayı konut fiyat endeksi

10.00 Almanya ocak ayı fabrika siparişleri

14.30 Türkiye haftalık para ve banka istatistikleri

16.15 ECB'nin faiz kararı

16.30 ABD ocak ayı ticaret dengesi

16.30 ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları

16.45 ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması

17.30 Türkiye şubat ayı hazine nakit dengesi




http://ankaramasasi.com/haber/2128083/kuresel-piyasalarda-powellin-aciklamalari-sonrasi-pozitif-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.