Küresel Piyasalarda Karışık Seyir

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerinin zamanlaması ve büyüklüğüne ilişkin belirsizlik devam ederken karışık bir seyirle haftaya başladı. Yatırımcıların odağında ise bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı yer alıyor.
Ersin Küçükbarak
|
08 Nisan 2024, Pazartesi - 09:22
Küresel Piyasalarda Karışık Seyir


Geçen hafta Fed yetkililerinin şahin tonlu açıklamaları ve işgücü piyasasının güçlü duruşuna işaret eden veriler risk iştahını geriletti. Bu hafta ABD'de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinden Fed'in gelecek dönem politikalarına ilişkin ipuçları alınabileceği tahmin ediliyor.

Analistler, cuma günü de ABD'deki önemli bankaların bilançolarını açıklamasının beklendiğini ve bunun hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini söylüyor.

Enflasyon Verileri Fed'in Kararını Etkileyebilir

Fed, enflasyonla mücadele kapsamında Temmuz 2023'ten bu yana politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığında tutuyor. Geçen hafta açıklanan veriler ekonomik aktivitedeki güçlü duruşa işaret ediyor ve bu da Fed'in haziranda faiz indirimine gitme ihtimalini öteliyor.

Analistler, geçen hafta tarım dışı istihdamın martta 303 bin kişi ile beklentileri aşması ve işsizlik oranının %3,9'dan %3,8'e gerilemesinin işgücü piyasasındaki sıkı duruşun sürdüğüne işaret ettiğini vurguluyor.

Para piyasalarında Fed'in ilk faiz indirimine gitme ihtimali haziranda %48 ve temmuzda %67 olarak fiyatlanıyor. Bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin bu fiyatlamalar üzerinde değişikliğe sebep olabileceği belirtiliyor. ABD'de TÜFE'nin martta aylık %0,3 ve yıllık %3,4 artış göstermesi bekleniyor.

Dolar ve Altın Fiyatları Yükseliyor

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 3 baz puanlık artışla %4,43 seviyesinden haftaya başlarken, dolar endeksi de önceki kapanışının %0,1 üzerinde 104,4 seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı geçen haftayı %4,3 değer kazancıyla 2 bin 330 dolardan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirmesinin ardından yeni haftaya da yükseliş eğilimiyle başladı ve şu sıralarda %0,5 artışla 2 bin 342 dolardan alıcı buluyor.

Brent Petrol Fiyatı Geriledi

Brent petrolün varil fiyatı ise Ortadoğu'da devam eden jeopolitik gerilimler ve arz endişelerinin etkisiyle geçen hafta %4,3 artarak 90,5 dolardan haftayı tamamlayarak Ekim 2023'ten bu yana en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun zaferin yakın olduğunu söylemesi üzerine ülkenin güney Gazze'den bazı birlikleri çıkaracağını söylemesinin ardından bugün Brent petrolün varil fiyatı önceki kapanışının %1,1 altında 89,5 dolardan işlem görüyor.

Borsalar Karışık Seyrediyor

Cuma günü New York borsasında Nasdaq endeksi %1,24, S&P 500 endeksi %1,11 ve Dow Jones endeksi ise %0,80 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında geçen haftanın son işlem gününde negatif seyir hakim olurken, bu hafta gözler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararına çevrildi. Analistler ECB'nin faizleri bu toplantıda sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak, toplantı sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamalardan bankanın gelecek dönemde izleyeceği adımlara ilişkin ipuçları aranacağını söyledi.

Bankanın haziranda faiz indirimlerine başlayabileceğine ilişkin beklentilerin güçlü kalmaya devam ettiğini bildiren analistler, bu hafta bölge genelinde açıklanacak yoğun veri gündeminin de yatırımcıların odağında bulunduğunu dile getirdi.

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,81, Almanya'da DAX 40 endeksi %1,24, Fransa'da CAC 40 endeksi %1,11 ve İtalya'da MIB 30 endeksi %1,29 azalış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya ise karışık bir seyirle başladı.

Asya Piyasaları Pozitif Seyrediyor

Asya pay piyasalarında ise Çin hariç pozitif seyir öne çıkarken, Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) bilim ve teknoloji alanını desteklemek için 69 milyar dolar kredi vereceğini açıklaması dikkati çekti.

Analistler, Çin hükümetinin ekonomik aktiviteyi canlandırmak adına teşvik paketlerine devam edeceğinin beklendiğini belirterek, bu hafta Güney Kore Merkez Bankası, Yeni Zelanda Merkez Bankası, Tayland Bankası ve Filipinler Merkez Bankası'nın para politikası toplantılarının yatırımcıların odağında bulunduğunu bildirdi.

Ayrıca, Çin Başbakanı Li Çiang, ülkesini ziyaret eden ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'e, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari sorunların, siyaset ve güvenliğin konusu haline getirilmemesi gerektiği mesajını verdi.

Öte yandan, cuma günü Hindistan Merkez Bankası piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek %6,50'de sabit tuttu. Merkez bankası böylece üst üste yedi toplantıda da politika faizini değiştirmemiş oldu.

Bugün açıklanan verilere göre ise Japonya'da şubatta ödemeler dengesi 2,6 trilyon yen ile beklentilerin altında kaldı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi %0,8, Güney Kore'de Kospi endeksi %0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi %0,2 artarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi %0,2 geriledi.

BIST 100 Rekor Seviyeyi Zorluyor

Yurt içinde cuma günü alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü %5,37 değer kazancıyla 9.618,83 puanla rekor seviyeden tamamladı.

Dolar/TL, cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının %0,4 üzerinde 32,0318'den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,0020 seviyesinden işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.800 seviyelerinin direnç, 9.600 ve 9.500 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:

09.00 Almanya şubat ayı sanayi üretimi

09.00 Almanya şubat ayı ticaret dengesi

10.00 Türkiye şubat ayı sanayi üretimi

10.00 Türkiye mart ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları

11.30 Euro Bölgesi nisan ayı Sentix yatırımcı güven endeksi

18.00 ABD mart ayı tüketici enflasyon beklentileri





http://ankaramasasi.com/haber/2132973/kuresel-piyasalarda-karisik-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.