Cari dengede son 7 ayın en yüksek aylık açığı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, şubat ayında cari açık 3,27 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam ile cari dengede Temmuz 2023'ten bu yana en yüksek açık seviyesine ulaşıldı.
Ersin Küçükbarak
|
17 Nisan 2024, Çarşamba - 12:53
Cari dengede son 7 ayın en yüksek aylık açığı

Ocak ayında 2,52 milyar dolar olan cari açık, şubatta 3,27 milyar dolara yükselerek yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yıllıklandırılmış cari açık ise 31,8 milyar dolar olarak kaydedildi.

Çekirdek Denge Fazlası

Altın ve enerji hariç cari dengeyi gösteren çekirdek denge ise şubatta 2,1 milyar dolar fazla verdi. Bu durum, Türkiye'nin mal ve hizmet ticaretinde ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Dış Ticaret Açığı ve Hizmetler Dengesi

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı şubatta 4,8 milyar dolar olurken, hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2 milyar doları buldu.

Doğrudan Yatırımlarda Çıkış

Şubat ayında dikkat çeken bir diğer gelişme ise doğrudan yatırımlarda yaşanan çıkış oldu. TCMB verilerine göre doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar 142 milyon dolar olarak kaydedildi.

Portföy Yatırımlarında Giriş

Portföy yatırımlarında ise 4,4 milyar dolarlık net giriş gerçekleşti. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 136 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 98 milyon dolar net alış yaptığı görüldü.

Resmi Rezervlerde Azalış

Şubat ayında resmi rezervlerde 6,23 milyar dolar net azalış oldu. Net hata ve noksan kalemi ise şubatta 4,98 milyar dolar, Ocak-Şubat döneminde de 6,89 milyar dolar açık verdi.

http://ankaramasasi.com/haber/2134046/cari-dengede-son-7-ayin-en-yuksek-aylik-acigi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.