Küresel sıcaklık ekonomiyi yıpratıyor: 2050'ye kadar 38 trilyon dolarlık kayıp bekleniyor

Yapılan araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışının dünya ekonomisine etkisi önemli boyutlarda olacak. Önümüzdeki 26 yıl içinde karbon emisyonlarının azaltılmasına rağmen, dünya ekonomisinin 2050'ye kadar yüzde 19'luk bir gelir kaybı yaşaması bekleniyor. Bu durum, yıllık ortalama 38 trilyon dolarlık ekonomik zarara işaret ediyor.
Kaynak: AA
|
17 Nisan 2024, Çarşamba - 23:09
Küresel sıcaklık ekonomiyi yıpratıyor: 2050'ye kadar 38 trilyon dolarlık kayıp bekleniyor

Yapılan hesaplamalara göre, küresel sıcaklık artışının dünya ekonomisine etkisi korkutucu boyutlara ulaşıyor. Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü'nden (PIK) bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, 2050'ye kadar yüzde 19'luk bir gelir kaybı bekleniyor. Bu kayıp, yıllık ortalama 38 trilyon dolarlık ekonomik zarara işaret ediyor.

Araştırma, 1600'den fazla bölgeden elde edilen verilere dayanarak, iklim değişikliğinin ekonomik büyüme üzerindeki gelecekteki etkilerini değerlendirdi. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, önümüzdeki 26 yıl içinde karbon emisyonları azaltılsa dahi dünya ekonomisi ciddi bir zararla karşı karşıya kalacak.

Çalışmaya göre, küresel sıcaklık artışının dünya ekonomisi üzerindeki yıllık zararı 38 trilyon dolara ulaşabilir ve 2050'ye kadar bu rakam 19 ila 59 trilyon dolar arasında olabilir. PIK bilim insanları, Kuzey Amerika ve Avrupa gibi bölgelerin yanı sıra Güney Asya ve Afrika'nın da ciddi gelir düşüşleriyle karşılaşabileceğini belirtiyor.


PIK bilim insanı Maximilian Kotz, bu gelir kaybının tarımsal verim, iş gücü verimliliği ve altyapı gibi ekonomik büyüme unsurlarındaki değişikliklerden kaynaklandığını vurgularken, analizler, iklim değişikliğinin gelecek yıllarda tüm ülkelerde büyük ekonomik zararlara yol açacağını gösteriyor.

Araştırmanın ortak yazarı Anders Levermann, iklim değişikliğinin etkilerinin adaletsiz olduğunu ve tropik bölgelerin en fazla zararı göreceğini belirtiyor. Levermann'a göre, yenilenebilir enerji sistemlerine doğru yapısal değişim, ekonomik güvenliğimiz için kritik bir adım olabilirken, mevcut yolda devam etmek felakete yol açabilir. Gezegenin sıcaklığını dengelemek için fosil yakıtlardan vazgeçmek gerektiği vurgulanıyor.

http://ankaramasasi.com/haber/2134153/kuresel-sicaklik-ekonomiyi-yipratiyor-2050ye-kadar-38-trilyon-dolarlik-kayip-bekleniyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.