NATO'dan Ukrayna'ya kesintisiz destek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya daha fazla askeri destek sağlama konusunda NATO savunma bakanlarının anlaştığını duyurdu. Toplantıda, Ukrayna'nın acil ihtiyaçları olan hava savunma dahil olmak üzere mühimmat ve dronlar gibi konular ele alındı. Ayrıca, Almanya'nın Ukrayna'ya ilave Patriot sistemi teslim etme kararı memnuniyetle karşılandı.
Kaynak: AA
|
19 Nisan 2024, Cuma - 21:14
NATO'dan Ukrayna'ya kesintisiz destek

Bugün NATO savunma bakanları, Ukrayna'ya hava savunma dahil daha fazla askeri destek sağlama konusunda anlaştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin Rusya saldırılarının artmasıyla talep ettiği NATO-Ukrayna Konseyi savunma bakanları çevrimiçi toplantısının gerçekleştirildiğini belirtti.

Stoltenberg, NATO Karargahı'nda düzenlediği basın toplantısında, "NATO savunma bakanları, Ukrayna'ya hava savunma dahil daha fazla askeri destek sağlama konusunda anlaştı. NATO, ittifak genelindeki kapasitelerini ayrıntılı bir şekilde gözden geçirdi ve Ukrayna'ya sunulabilecek sistemler bulunuyor. Yakında, Ukrayna'ya sunulacak hava savunma kapasiteleriyle ilgili yeni duyurular bekleyebilirsiniz” dedi.

Toplantıya uzaktan katılan Zelenski'nin konseye savaş alanındaki gelişmeler ve Ukrayna'nın hava savunma sistemi ihtiyacına ilişkin brifing verdiğini açıklayan Stoltenberg, Almanya'nın Ukrayna'ya ilave bir Patriot sistemi teslim etme kararını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Bugünkü toplantıda NATO savunma bakanlarının, başta mühimmat ve dronlar olmak üzere Ukrayna'nın acil ihtiyaçlarını görüştüğünü belirten Stoltenberg, "Her NATO müttefiki ne tedarik edeceğine karar verecek. Bazı müttefikler, toplantı sonrasında somut taahhütlerde bulundu ve sonuçlandırılanlar yakında duyurulacak” açıklamasını yaptı.

Yardımların yola çıktığını vurgulayan Stoltenberg, “Bu hafta Danimarka yeni bir taahhütte bulundu ve Hollanda da 4 milyar euroluk askeri destek açıkladı. Çekya, mühimmat inisiyatifi çerçevesinde yarım milyon top mermisi teminini doğruladı. ABD Kongresi’nde Ukrayna için kritik yardım paketinin oylanması sürecindeki ilerlemeyi de memnuniyetle karşılıyorum. Tasarının daha fazla geciktirilmeden geçirilmesini bekliyorum” şeklinde konuştu.

Stoltenberg ayrıca, Ukrayna'nın bu silahları Rusya'nın harp kapasitelerini imha etmek için kullandığını vurgulayarak, "Bu nedenle Ukrayna’ya yardım hayırseverlik değil, kendi güvenliğimize yapılan bir yatırımdır” dedi.

Ukrayna'ya teslim edilecek hava savunma sistemlerinin Rusya topraklarındaki askeri hedefler üzerinde kullanılması yönünde bir kısıtlama olup olmayacağına yönelik soruya Stoltenberg, “Unutmamamız gereken şey, söz konusu olan şeyin Rusya’nın komşusu Ukrayna’yı hedef aldığı bir saldırı savaşı olduğudur. Ukrayna'nın kendini savunma hakkı vardır ve bu, Ukrayna dışındaki meşru askeri hedeflerin vurulmasını da içerir. Yani Ukrayna’ya saldırıda kullanılan Rus uçaklarının düşürülmesi, Ukrayna’nın kendini savunma hakkı çerçevesindedir” şeklinde konuştu.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin İran ve İsrail arasındaki çatışmaya yaklaşımına ilişkin soruya ise, Ortadoğu’da patlak verecek yeni bir savaşın hiçbir tarafın yararına olmayacağı cevabını verdi.

Çatışmanın kontrolden çıkmaması gerektiğini belirten Stoltenberg, “Bu nedenle bütün taraflara itidal çağrısında bulunuyoruz” dedi.

http://ankaramasasi.com/haber/2134491/natodan-ukraynaya-kesintisiz-destek
Etiketler: nato ukrayna
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.