İsrail'de Netanyahu ve 2 bakana uluslar arası tutuklama 'tutuklama kararı' çıkma ihtimaline karşı hazırlık

İsrail medyası, hükümetin, Netanyahu’nun da aralarında olduğu 3 isim hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarılması ihtimaline karşı alınablecek önlemleri değerlendirdi.
Ersin Küçükbarak
|
25 Nisan 2024, Perşembe - 09:35
İsrail'de Netanyahu ve  2 bakana uluslar arası  tutuklama 'tutuklama kararı' çıkma ihtimaline karşı hazırlık

İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırım politikası uluslar arası alanda tepkileri artırdı.

Güney  Afrika, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırım suçlamasıyla dava açtı.

Mahkemeden çıkabilecek kararlar İsrail’de endişeye yol açtı.

İsrail medyasına göre, Ulusal Güvenlik Konseyi, Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılması olasılığını değerlendirdi.

Gizli görüşme yapıldı

İsrail'de yayın yapan Kanal 13, "İsrail'de üst düzey yetkililere karşı gelecek günlerde uluslararası tutuklama emri çıkarılması ihtimaline ilişkin Ulusal Güvenlik Konseyi'nde gizli bir görüşme yapıldığını duyurdu.

Tutuklama ihtimaline karşı acil önlem paketini görüştü

Haberde, İsrail'deki üst düzey yetkililerin, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'ndan (UAD), Netanyahu, Gallant ve Halevi hakkında tutuklama emri çıkarma ihtimali olduğuna ilişkin bilgi sahibi oldukları vurgulandı.

Kanal 13, tutuklama emri çıkarılması halinde, İsrail'in aralarında "UAD'nin kararına karşı uluslararası düzeyde siyasi kampanya başlatılması" da dahil olmak üzere bir dizi "acil önlem alınmasını" onayladığını aktardı.

Netanyahu mevkidaşlarıyla görüşecek

Habere göre, Netanyahu, UAD'nin muhtemel tutuklama kararını engellemek için Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya'dan mevkidaşlarıyla görüşecek.

 İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve İsrail'in Washington Büyükelçisi Mike Herzog da, ABD Kongresi ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle temaslarda bulunacak.

"Putin'e uygulanan tedbirleri akla getirdi"

Haberde, ismi açıklanmayan üst düzey İsrailli yetkililerin,  UAD'den çıkacak tutuklama kararının, Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya'ya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik uygulanan tedbirleri akla getirdiği değerlendirmesinde bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Kanal 13 haberine göre, İsrailli yetkililer, uluslararası tutuklama kararlarının, alt seviyedeki askerler hakkında değil "politika yapanlar hakkında" çıkmasını bekliyor.

 Siyasi ve Güvenlik Bakanlar Konseyi, UAD'nin alması muhtemel kararını görüşmek üzere bugün toplanacak.


http://ankaramasasi.com/haber/2135360/israilde-netanyahu-ve-2-bakana-uluslar-arasi-tutuklama-tutuklama-karari-cikma-ihtimaline-karsi-hazirlik
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.