Küresel piyasalarda FED kararı sonrası karışık seyir

Dünya piyasalarında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikasını sabit bırakmasının ardından karışık bir seyir izlenirken, yatırımcılar bugün yoğun veri gündemine odaklandı.
Ersin Küçükbarak
|
02 Mayıs 2024, Perşembe - 09:06
Küresel piyasalarda FED kararı sonrası karışık seyir

Fed dün, politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Bankanın açıklamasında, enflasyon hedefine yönelik son aylarda beklenen ilerlemenin sağlanamadığı ifade edildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceği sinyalini verdi. Powell, düzenlediği basın toplantısında, enflasyona ilişkin verilerin güven vermediğini belirterek, "Büyük bir güvenin kazanılması muhtemelen daha uzun sürecek." dedi ve bir sonraki politika hamlesinin faiz artırımı olmasının pek olası olmadığını belirtti.

Bu gelişmelerle birlikte ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, günü yaklaşık 8 baz puanlık bir düşüşle yüzde 4,62'den tamamladı ve şu sıralarda yatay bir seyir izliyor.

Dün, yüzde 0,5 gerileyerek 105,7 seviyesinden kapatan dolar endeksi bugün önceki kapanışının hemen altında bulunuyor.

Altının ons fiyatı ise Powell'ın faiz artışının pek olası olmadığına dair açıklamalarının ardından günü yüzde 1,5 artışla 2 bin 320 dolardan tamamladı ve şu dakikalarda önceki kapanışının hemen altında 2 bin 319 dolardan alıcı buluyor.

Orta Doğu'da tansiyonun azalmasıyla birlikte Brent petrolün varil fiyatı dün üst üste 3. işlem gününde de düşüş eğilimini sürdürerek günü yüzde 2,9 azalışla 83,4 dolardan kapattı. Bugün ise yüzde 0,5 artışla 83,9 dolardan işlem görüyor.

ABD'de dün piyasaların kapanmasının ardından ABD'li e-ticaret devi Amazon bilanöıosu açıklandı. Dev şirket gelirinin yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artışla 143,3 milyar dolara çıktığını  bildirdi. Gelirinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi üzerine şirketin hisseleri vadeli işlem piyasalarında yüzde 2'nin üzerinde değer kazanarak yatırımcısının yüzünü güldürdü.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı düzenlenen protesto ve boykot kampanyalarında hedef haline gelen  Starbucks'ın geliri ise düştü. Gelirin beklentilerin altında kalması sebebiyle kahve zincirinin hisseleri yaklaşık yüzde 16 değer kaybetti.

Çip şirketi AMD'nin hisseleri yüzde 9, Super Micro Computer'ın hisseleri ise geliri beklentilerin altında kalan şirketin hisseleri yüzde 14 geriledi.

Analistler, ABD'de devam eden bilanço döneminde bugün Apple'ın finansal sonuçlarını açıklamasının beklendiğine işaret ediyor. Bugün, hisse ve sektör bazlı oynaklığın yüksek olabileceği ifade ediliyor.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,33 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,34 geriledi. Dow Jones endeksinda yüzde 0,23 artış yaşandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni günde pozitif seyrediyor.

Avrupa borsalarında dün tatil nedeniyle işlem yapılmadı. Bugün Almanya ve Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri yatırımcılar tarafından yakından izleniyor

Analistler, bu verilerin bölgenin ekonomik aktivitesi hakkında ipuçları verebileceğini belirterek, Almanya'da imalat sanayi PMI'nın nisanda 42,2 ve Euro Bölgesi'nde de 45,6 olmasının beklendiğini bildirdi.

Öte yandan, euro/dolar paritesi dün yüzde 0,5 artışla 1,0715 seviyesinden günü tamamlamasının ardından bugün önceki kapanışının hemen üzerinde 1,0720 seviyesinden işlem görüyor.

Asya pay piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, Japon yeninin dolar karşısındaki dalgalı seyri dikkat çekiyor. Hafta başında 160,24 seviyesini test ederek Haziran 1986'dan bu yana ilk kez 160'ın üzerine çıkan dolar/yen paritesi, Japonya Merkez Bankası'nın muhtemel müdahalesi ve doların önemli para birimleri karşısında değer kaybetmesinin de etkisiyle günü yüzde 2,1 düşüşle 154,5 seviyesinden tamamladı. Şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,8 üzerinde 155,8 seviyesinde seyrediyor.

Dolar/TL dün alıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 32,4833'ten tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,3490 seviyesinden işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 10.100 ve 10.200 seviyeleri direnç, 10.000 ve 9.900 puan destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye nisan ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya nisan ayı imalat sanayi PMI

11.00 Euro Bölgesi nisan ayı imalat sanayi PMI

15.30 ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları

15.30 ABD mart ayı dış ticaret dengesi

17.00 ABD mart ayı fabrika siparişleri




http://ankaramasasi.com/haber/2136419/kuresel-piyasalarda-fed-karari-sonrasi-karisik-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.