Restoranlardaki servis ücreti uygulaması tartışma yarattı

Restoran ve kafelerin adisyonlarına eklediği "servis ücreti" uygulaması, tüketicilerin tepkisine neden oluyor. Tüketici Federasyonu Hukuk Komisyonu (TUKONFED) Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, bu ücretin yasal olmadığını belirterek vatandaşların ödememe hakkına sahip olduğunu vurguladı.
Kaynak: DHA
|
04 Mayıs 2024, Cumartesi - 05:37
Restoranlardaki servis ücreti uygulaması tartışma yarattı

Son dönemde restoran ve kafelerin adisyonlarına eklediği "servis ücreti" uygulaması, tüketicilerin tepkisine neden oluyor. Müşterilerin bahşiş vermediği gerekçesiyle adisyonlara eklenen servis ücreti, artık kişi başına olarak gösteriliyor. Ancak bu uygulama, hem kuver ücretiyle birlikte alınması hem de yasalara aykırı olması nedeniyle eleştiriliyor.

Tüketici Federasyonu Hukuk Komisyonu (TUKONFED) Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, konuyla ilgili olarak yapılan bu ücret talebinin yasal olmadığını vurgulayarak, vatandaşların ödememe hakkına sahip olduğunu belirtti. Saraçlı, ödemek zorunda kalan tüketicilerin ise şikayet haklarını kullanmaları gerektiğini ve işletmelerin yeni çıkacak genelgeyle ticaretten men edilebileceği uyarısında bulundu.

İlave ücret yasaya aykırı 

Saraçlı, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: "Adisyonların altında yüzde 15, yüzde 20, yüzde 10 gibi değişen oranlarda servis ücreti diye bir ilave ücret koyulması yasaya aykırıdır. İşletmelerin böyle bir talepte bulunmaya hakları yoktur. Bu tür uygulamaları yapan işletmeler Maliye Bakanlığı tarafından da denetlenmektedir."

Ayrıca Saraçlı, işletmelerin bu uygulamalardan vazgeçmeleri gerektiğini belirterek, Ticaret Bakanlığı'nın yayınlayacağı genelgeyle bu konuda daha sıkı önlemler alınacağını dile getirdi.

Restoran sahibi Murat Sakin ise müşterilerden alınan servis ücretinin doğru olmadığını ifade ederek, "Müşteri ne yediyse zaten parasını alıyorsun. Üründen biraz daha fazla alsanız bile, servis ücreti olarak ayrı bir ücret talep etmek yanlış" dedi.

Müşteriler de bu uygulamaya tepkili. Restoranda yemek yiyen Mahmut Ayaz, "Böyle bir hizmet bedeli olmaması gerekiyor. Öyle bir mekana gitmem de kimseye tavsiye de etmem" derken, Nurhan Güler ise "Servis ücretini ne için istiyorlar, ben kabul etmem" şeklinde tepkisini dile getirdi.

http://ankaramasasi.com/haber/2136718/restoranlardaki-servis-ucreti-uygulamasi-tartisma-yaratti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.