Bolivya’da darbe girişimi

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da darbe girişimi gerçekleştiriliyor. Ordu, devlet binalarının olduğu meydanda toplandı. Bolivya Devlet Başkanı Arce, demokrasiye saygı gösterme çağrısı yaptı.
AA
|
26 Haziran 2024, Çarşamba - 23:30
Bolivya’da darbe girişimi

Güney Amerika ülkesi Bolivya’da ağır silahlı askerler ve zırhlı araçların başkentin merkezindeki devlet binalarının bulunduğu Plaza Murillo’da toplandı.

Bolivya Devlet Başkanı Lucho Arce, sosyal medya platformu X üzerinden “Bolivya Ordusu’nun bazı birimleri tarafından gerçekleştirilen düzensiz seferberliği kınıyoruz. Demokrasiye saygı gösterilmelidir” dedi.

Morales'ten demokrasi çağrısı

Bolivya’yı yaklaşık 14 sene yöneten eski devlet başkanı Evo Morales de sosyal medyadan “Darbe yaklaşıyor. Şu anda Silahlı Kuvvetler ve tanklardan personel Plaza Murillo'da konuşlandırılıyor. Kırsal kesimdeki ve kentteki toplumsal hareketlere demokrasiyi savunma çağrısı yapın” paylaşımı yaptı.

Morales, "Silahlı kuvvetlerin demokrasiyi ihlal etmesine ve insanları sindirmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

"Yeni kabine kurulacak"

Bolivya Ordusu komutanı Juan Jose Zuniga, yeni bir kabine kurulacağını belirtti. 

Bolivya basınının aktardığına göre Zuniga “Ülkemizi yoksullaştırmaya, orduyu aşağılamaya yeter” dedi.

2019’daki darbe

Bolivya’da 2019’daki tartışmalı seçimleri ilk turda Evo Morales kazanmıştı. Seçimlerin hemen ardından sokağa çıkan muhaliflerin şiddetli eylemlerinin ve ordunun çağrısının ardından Morales istifa etmişti. Morales, o dönem ülkesinden ayrılıp önce Meksika, ardından Arjantin’e gitmişti. Morales, seçimi Luis Arce’nin kazanmasından bir sene kadar sonra ülkesine geri dönmüştü.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2144886/bolivyada-darbe-girisimi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.