Türkiye Emekliler Derneği'nden "enflasyon rakamlarıyla suç işliyorsunuz" çıkışı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), TÜİK’in Haziran ayı enflasyon rakamlarının gerçek dışı olduğunu ve bu durumun suç teşkil ettiğini iddia etti. Derneğin açıklamasında, emeklilerin maaşlarına yapılacak yüzde 24,73'lük zammın aslında “sıfır” zam anlamına geldiği belirtildi.
Ersin Küçükbarak
|
03 Temmuz 2024, Çarşamba - 14:51
Türkiye Emekliler Derneği'nden "enflasyon rakamlarıyla suç işliyorsunuz" çıkışı

TÜED Basın Sözcüsü Mehmet Emin Tangören’in imzasıyla yayımlanan açıklamada, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının piyasa gerçekleriyle örtüşmediği ve vatandaşların gelirlerini düşürme amacını taşıdığı öne sürüldü. Tangören, TÜİK’in düşük enflasyon rakamlarıyla halkı yanıltmaya çalıştığını belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Haziran ayına kadar geçen 6 aylık dönemde, en düşük kök aylık 4 bin 500 lira olarak belirlenmiştir. Bu, zaten başlı başına bir sorun iken, TÜİK’in açıkladığı yüzde 24,73’lük TÜFE oranı eklenince, maaşlar 5 bin 613 lira olmaktadır. Bu durum, Türkiye Yüzyılı’nın utancıdır. Hazine’nin açıkladığı vergi oranları ve zamlar, bu maaşları daha elde edilmeden geri almaktadır. Milyonlarca emekli, kök maaşlarına yansıyacak yüzde 24,73’lük zam nedeniyle aslında ‘0’ zam almış olacaklar."

"Emekliye yapılan zam sıfırdır"

Tangören, son altı aylık dönemin TÜFE oranının emekliye zam olarak gösterilemeyeceğini vurguladı. "Bu rakam, geçen altı ayda emeklinin maaşındaki kaybı telafi etmektedir. Üzerine bir artış veya refah payı eklenmediği sürece ‘Emekliye Zam’ demek tamamen yanlıştır. Aslında yapılan zam sıfırdır, sadece enflasyon kaybını telafi etmektedir" dedi.

"TÜİK yanlış enflasyon rakamlarıyla yanıltıyor, suç işliyor"

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının piyasa fiyatlarıyla uyuşmadığını belirten Tangören, "TÜİK, bu yanlış rakamlarla vatandaşları yanıltmakta ve gelir seviyelerini düşürmektedir. Bu durum suç teşkil etmektedir. Emeklinin ve çalışanların gelirlerindeki gerçek erimeyi görmezden gelen TÜİK, belki birilerinden alkış almış olabilir, ancak kamu vicdanında en güvenilmez kurum olma yolunda büyük bir adım atmıştır" dedi.

TÜED'den seyyanen zam talebi

TÜED, emeklilere refah payı oranının açıklanması ve uygulanması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, "Emekliye, temmuz ayının 15’ine kadar refah payı oranı açıklanmalı ve uygulanmalı, taban emekli maaşlarına seyyanen artış yapılarak açlık sınırının üzerine çıkarılmalıdır."

"Enflasyon oyunu oynanmaktadır"

" Ücretlilerin ve emeklilerin maaşlarının artışını sınırlayan bir politikaya dönüşen, enflasyon oyunu oynanmaktadır. Haziran ayı TÜFE artışının yüzde 1,64 olarak açıklanması piyasa gerçekleriyle çelişmekte ve en az yüzde 3,5 beklenen aylık enflasyon, şimşek etkisiyle küçültülmektedir. Emekli, dul ve yetimlerin gelirleri kısılarak ülke yönetilemeyeceğini göremeyenler, gerçeklerden çok uzaktırlar" denildi.

Açıklamada, emeklileri muhtaç duruma düşüren istatistik oyunlarına son verilmesi ve emeklilere insanca yaşamaya yetecek gelir sağlanması çağrısında bulunuldu.


http://www.ankaramasasi.com/haber/2145887/turkiye-emekliler-derneginden-enflasyon-rakamlariyla-suc-isliyorsunuz-cikisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.