Almanya, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda taraf olmayacak

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, kendine “barış şansölyesi” dediğini ancak Ukrayna’ya silah yağdırdığının hatırlatılması üzerine, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda taraf olmama garantisi verdi.
AA
|
03 Temmuz 2024, Çarşamba - 16:39
Almanya, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda taraf olmayacak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Rusya-Ukrayna Savaşı'nda taraf olmayacağı yönünde garanti verdi. Scholz, Federal Meclis'te milletvekillerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"BARIŞ ŞANSÖLYESİ" SORUSUNA YANIT

Sol Parti Milletvekili Gesine Lötzsch'ün, "Son seçim kampanyasında kendinizi 'barış şansölyesi' olarak sundunuz, aynı dönemde Almanya'dan (Ukrayna'ya) tedarik edilen silahların Rusya topraklarına ateş edilebilmesine izin verdiniz. Bunu sadece çelişkili değil, tehlikeli de buluyorum. Halkımıza Almanya'nın savaşın tarafı olmayacağının garantisini veriyor musunuz?" sorusuna Scholz, "Evet bu garantiyi veriyorum." dedi.

ATEŞKES NASIL SAĞLANACAK?

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ateşkesin nasıl sağlanabileceği konusundaki soruya da yanıt veren Scholz, "Bana göre Ukrayna'nın teslim olmasını içeren bir ateşkes Almanya olarak asla desteklemememiz gereken bir ateşkestir." ifadelerini kullandı. Scholz, bu konunun soyut olmadığını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "tuhaf barış teklifinde" görülebileceğini belirterek, Putin'in savaşı sona erdirme niyetinde olmadığını savundu.

PUTİN'İN BARIŞ TEKLİFİ

Putin, 14 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde Kiev ile müzakerelere başlayabileceklerini" belirtmişti. Scholz, bu teklifin gerçek bir barış niyetini yansıtmadığını ifade etti.

ALMANYA'NIN TUTUMU

Scholz, Almanya'nın savaşın tarafı olmayacağını tekrar vurgulayarak, Ukrayna'nın teslim olmasını içeren herhangi bir ateşkesi desteklemeyeceklerini belirtti. Alman hükümetinin bu konudaki tutumu net ve kararlı bir şekilde ifade edildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145917/almanya-rusya-ukrayna-savasinda-taraf-olmayacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.