İsveç’te deri altında“çip kimlik” dönemi

Ankara Masası
|
11 Nisan 2020, Cumartesi - 17:34
İsveç’te deri altında“çip kimlik” dönemi

İsveçliler, deri altına enjekte edilen pirinç tanesi büyüklüğündeki çiplerle, kimlik kartı, tren bileti ya da anahtarını derilerinde taşıyor.

İsveç'te deri altına enjekte edilen çipler sayesinde kart taşımaya gerek kalmıyor.  Yeni teknolojiyle kimlik, bilet ya da anahtar unutma gibi sorunlar ortadan kalkıyor. 4 binden fazla kişinin kullanmaya başladığı "çip kimlik" uygulaması, İsveçililer tarafından yoğun ilgi görüyor. Binaların giriş kapılarını açmak için de kullanılan pirinç tanesi büyüklüğündeki çipler, günlük hayatı kolaylaştırıyor.

Uygulama İsveç’te hızla yayılırken, şirketlerin yönetmeliklerini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Öyle ki demir yolları şirketi, yolcuların biletlerini artık çiplerini tarayarak kontrol ediyor.

ÇİP TEKNOLOJİSİİNE İLGİ ARTIYOR

Deri altına çip yerleştiren şirketin CEO'su Jovan Österlund, olayı “Teknoloji yeni fakat önemli şekilde arttı” diyerek değerlendiriyor. Österlund’a göre bu teknoloji, anahtarların ve banka kartlarının yerini alabilecek, sağlık amaçlı olarak kullanabilecek.

Jovan Österlund, İsveç Toplumunun teknolojiye tam olarak ayak uyduramasa da, talepteki artışın dikkat çekici olduğunu söylüyor: “Şirketimiz tarafından en az 3 bin 500 kişiye çip enjekte edildi. 2018'de başlayan teknolojiye ilgi ise giderek artıyor.”

DERİ ALTI ÇİPLER ENFEKSİYONA YOL AÇAR MI?

Sağlık uzmanları, çip taktırmanın enfeksiyon riskine yol açabileceği konusunda vatandaşları uyarıyor. Kişilerin hareket profilinin çıkabileceğini de vurgulayan uzmanlar, çip taktıran kişilerin kobay gibi kullanılabileceği riskinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

Çiplerin bir diğer riski ise tüm bilgilerin tek alanda toplanması… Uzmanlar, bu durumun kişisel bilgileri tehlikeye atma ihtimalinden söz etse de, İsveçliler teknolojinin henüz çipleri kopyalayacak kadar gelişmediğini savunuyor.

Kişisel veri güvenliği sorununun çokça tartışıldığı şu günlerde, bir güvenlik riski daha oluşturan bu uygulamaya, Avrupa ülkeleri sıcak bakmıyor.

Kaynak: TRT Haber

http://ankaramasasi.com/haber/4826/isvecte-deri-altindacip-kimlik-donemi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.