Siyahiye ev vermeyen emlakçıya ceza

Vatandaşlara evler kiraya sunulurken ten rengine göre hareket eden ev sahibi ve emlakçılara ceza uygulanıyor.
Mevlüt Peker
|
22 Temmuz 2022, Cuma - 10:50
Siyahiye ev vermeyen emlakçıya ceza

Bursa’da eşi ve iki çocuğu ile beraber beğendikleri evi kiralamak için emlak müşavirliğine giden ancak “Siyahileri sitemize kabul etmiyoruz” cevabı alan vatandaş hayatının şokunu yaşadı. Emlakçının ırkçı davranışı hakkında “ayrımcılık” kararı veren TİHEK (Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu), emlak müşavirliğine 5 bin lira para cezası uyguladı.

Kamerun vatandaşı C.E, Türk vatandaşı eşi N.E. ve iki çocuğu ile beraber beğendiği evi kiralamak istediler ve emlak müşavirliğine gittiler ancak burada ırkçı saldırı ile karşılaştılar. İddiaya göre C.E. ev kiralamak için eşi ve kızları ile beraber randevu alarak B.Ş. isimli emlakçıya ait emlak müşavirliğine gitti. İçeriye önce Türk vatandaşı olan ve ten rengi beyaz olan N.E. girdi ve ''Elimizde uygun daire var gösterebiliriz'' cevabını aldı. Yaklaşık 5 dakika sonra içeri bu kez Kamerun asıllı C.E. girdi. Aynı emlak müşaviri, “Üzgünüz ama siyahileri sitemize kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Aldığı cevap karşısında şok olan C.E, Türk olan eşine dönerek konuşmaları doğru anlayıp anlamadığını sordu. Türk eş N.E, "Aslında evi bana kiraya verebileceklerini ancak sen siyahi olduğun için bize ev veremeyeceklerini söylüyorlar. Siyahiler sitemize kapıdan dahi giremez, yönetimin böyle bir talimatı var üzgünüz" dendiğini anlattı. Bunun üzerine Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna (TİHEK) müracaat eden C.E, ten rengi temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğini savundu.

TİHEK’ten emsal nitelikte karar!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun savunmalarını aldığı emlak müşavirliği sahibi ve çalışanları tüm iddiaları reddetti. C.E’nin başvurusunu görüşme kararı alan TİHEK, emsal nitelikte kararın altına imza attı.

Emlakçılık Müşavirliğine 5 bin lira ceza kesildiğinin kaydedildiği kararda şöyle denildi:

"Çoğulcu ve farklı kültürleri bünyesinde barındıran demokratik hukuk devletinde, bir kişinin ırkı, rengi veya etnik kökeni nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmaması insan hakları açısından son derece mühimdir. Zira tarih boyunca kişilerin, ırkı, rengi ve etnik kökeni nedeniyle en temel insan hakları ihlal edilmiştir. Günümüzde insan hakları hukuku çerçevesinde ırk, renk, etnik köken temelinde ayrımcılık yasağına hemen hemen tüm uluslararası ve ulusal mevzuatta yer verildiği ve tehlikeli sonuçları dikkate alınarak ırk ayrımcılığına özel bir önem verildiği görülmektedir.Yukarıda anlatılan tüm hususlar birlikte ele alındığında Kurumumuza yapılan başvuruda, başvuranın ten renginden dolayı kamuya açık sunulan bir hizmetten yararlanamadığı ve 6701 sayılı Kanun çerçevesindeki hizmetten objektif gerekçe olmaksızın mahrum bırakıldığı anlaşıldığından, Muhatap emlak ofisinin başvuranın 'rengi' nedeniyle hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasını engelleyerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunduğu kanaatine ulaşılmıştır.Başvuruda ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına, emlak ofisi sahibine 5 bin TL idari para cezası kesilmesine oy birliği ile hükmedilmiştir."

http://ankaramasasi.com/haber/1667506/siyahiye-ev-vermeyen-emlakciya-ceza
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.