MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat anketleri değerlendirdi

MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, Ak Parti ve MHP’nin oyları üst üste toplandığında 40 puan etmediğini belirterek, “Cumhurbaşkanının oyu ittifakın oyundan fazla değil” dedi. Kulat, siyasi partilerin anketlere yansıyan son oy oranlarını açıkladı.
Ersin Küçükbarak
|
26 Temmuz 2022, Salı - 14:52
MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat anketleri değerlendirdi

Mehmet Ali Kulat, Ankara Masası Gündem Programı’nda Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Anketlere yansıyan son oy oranlarını değerlendiren Kulat şunları söyledi:    

“Ak Parti 7 aydır yüzde 30’un üzerine hiç çıkmadı”

“2022’nin ilk 7 ayında yani bu aya kadar Ak Parti yüzde 30’un üzerine hiç çıkmadı bizim araştırmalarımızda. Bir puan altta bir puan iki puan altta falan devam ediyor. Üstelik o rakamın içerisinde yaklaşık 2 puan kadar kentte yaşayan HDP’li seçmenin kendini Ak Parti içinde kamufle edeni de var. Burada bizim yanılma payımızı Ak Parti lehine kullanalım, 2 puan. 30 olsun,31 olsun,32 olsun.”

“MHP’de ciddi oy kaybı var”

“ Milliyetçi Hareket Partisinde de ciddi oy kaybı var. Ama orada da yine şu anda araştırmalarda 6,5-7 puan falan çıkıyor. Orada da 8 olsun 9 olsun üstüne koyun. Yani daha 40’ı bulmadık.”

"Cumhur İttifakı yüzde 40’ı bulmuyor”

“ Büyük Birlik Partisi var orada. Büyük Birlik Partisinden ayrılan bir partiden dolayı da onu oy oranında ciddi bir düşüş var. Üstüne koyduğunuz zaman daha 40’ı bulmuyor. Vatan’ı  falan ekleyin yani. Şimdi sizin seçimi kazanmanız için 50 artı 1 lazım.”

“Sayın Cumhurbaşkanının oyu Cumhur ittifakının oyundan fazla değil”

“Şu iddianın da doğru olmadığını ısrarla söyleyeyim. Sayın Cumhurbaşkanının oyu ittifakın oyundan fazla değil. Bununla ilgili elimizde somut bir örnek var. Nedir somut örnek. Geçtiğimiz programda da söyledim. 24 Haziran seçimlerinde İttifak yaklaşık 55 alırken sayın Cumhurbaşkanı 52,6’da kaldı. Yani İttifakın tamamı verse bile zaten 40’larda sayın Cumhurbaşkanının oyu da bunun üzerinde olmaz bu durumda”

MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, muhalefetin anketlerdeki yansımasını da şöyle değerlendirdi.

“CHP 25-28 aralığında seyretti”

“Peki muhalefetin durumu nedir? Cumhuriyet Halk Partisi son seçimde yüzde 22’de kalmıştı. Şimdilerde hükümete yakın araştırmalar dahil en az gösterenler yüzde 25 gösteriyor. Bizim araştırmalarda da 25-28 aralığında seyretti, 7 ay içerisinde.”

“İyi Parti 18-19 bandında ”

“ İyi Parti’ye geldiğimizde –ittifakın 2. Önemli partisi- orada ciddi araştırma firmalarında 15 ile 20 arasında hani 20’nin üstünde gösterenler de var ama –ben en azından çok ikna olmuyorum orada- bu aralıkta seyrediyor. 15 ile 20 arasında seyrediyor. Bizim elimizdeki 7 aylık araştırmada 16’dan itibaren hep böyle yukarı doğru çıktı. Yüzde 18-19 bandında bir İyi Parti var.”

“Millet İttifakı yüzde 40’ın çok üzerinde”

“ Biz İyi Parti’yi de biraz aşağıda düşünelim. Bu sefer hata payımızı tersinden düşünelim. Ne oldu ikisini bir araya getirdiğinizde? Daha baştan 40’ın üzerine çıktı. Başka? Geride daha 4 tane parti var. Bu partilerin iki tanesi için zaten en az 5 puandan bahsediliyor. E ne oldu öne geçti. Onun üzerine Saadet’i Demokrat Parti’yi falan ekle.”

MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, Millet İttifakı’nın dayandığı tabanı ve ittifakı genişletme arayışında olduğuna işaret etti.

"Millet İttifakı büyüme derdinde öbür taraf kimse gelmesin diyor"

“Bağımsız Türkiye Partisi ve başkalarıyla görüşüyor çünkü ittifakı büyütme derdinde. Öbür taraf? Öbür taraf kimse gelmesin diyor. Abdullah Gül’ü, Bülent Arınç’ı, Cemil Çiçek’i çok daha iyi değerlendirmeleri gerekirken onları bile değerlendirmiyor, bırakın yeni birilerini.” diyen  Kulat, Ak Parti’nin seçime zaman varken bu isimlerle yan yana gelmesi gerektiğini savundu.

Kulat, HDP’ye karşı kullanılan dili de Ak Parti açısından sıkıntılı olarak değerlendirdi.

"HDP'ye karşı kullanılan dil çok sertleşti"

Mehmet Ali Kulat, “HDP ye karşı dil o kadar sertleşti ki son dönemde Yani nasıl yapacaksınız İstanbul seçimlerinde gördünüz. Bu seçmen  kilit seçmen. Kendini gösteriyor.  Seçime 3 gün kala birilerini televizyona çıkararak mektup okutarak sonuç alamayacağınız belli. Yapacaksanız bir şey şimdi yapacaksınız. Kuracağınız diyalogları şimdi kuracaksınız.” ifadelerini kullandı.

http://ankaramasasi.com/haber/1674260/mak-danismanlik-baskani-mehmet-ali-kulat-anketleri-degerlendirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.