Ali Babacan: Herkes burnun dikine gittiğinde kaybedildiğini gördük

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, altılı masanın 2018 ve 2019 seçimlerinde yaşananlardan ders çıkarması gerektiğini belirterek "Tek başına herkes burnunun dikine gittiğinde kaybedileceğini 2018 seçimlerinde gördük" dedi.
Ankara Masası
|
04 Kasım 2022, Cuma - 15:05
Ali Babacan: Herkes burnun dikine gittiğinde kaybedildiğini gördük

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteci Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtladı.

Altılı masadaki çalışmalarla ilgili konuşan Babacan, Türkiye'de ilk defa böyle bir ittifak oluşturulduğunu belirtirken "Altı parti bir araya gelecek seçimden sonra ülkeyi nasıl yönetiriz konularında mutabık kalacaklar. Seçimden sonra ne yapacakları konusunda mutabık kalacaklar, ortak aday konusunda mutabık kalacaklar, ondan sonra beraberce seçime gidecekler. Bunu ilk defa yaşıyoruz." dedi.

"Herkes burnunun dikine gittiğinde kaybedileceğini gördük"

Babacan altılı masa olarak geçmiş tecrübeleri örnek almaları gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu masada merkez çek kuvveti var. Bu merkez çek kuvveti hiçbir partinin kendi adayının birinci turda kendi adayının kazanamayacağı gerçeğidir. Koskoca bir gerçek olarak duruyor karşımızda. Hele hele altılı masadaki 4 partinin Millet İttifakı olarak 2018 seçim tecrübesi var bir de 2019 seçim tecrübesi var. 2018 seçim tecrübesinde neydi, ittifakı kurdular ortak adayı belirleyemediler ve seçimi kaybettiler. Türkiye 5 yıldır bunun acısını çekiyor şuanda. 5 yıldır ülke büyük zarar görüyor. Bir de 2019 örneği var. Partiler İstanbul için tek aday, Ankara için tek aday pek çok şehirlerde tek aday belirlediler, beraberce çalıştılar ve seçimlerde başarılı oldular.  Dolayısıyla o 4 partinin 2018 seçimlerindeki kötü tecrübesi var, 2019’daki iyi tecrübesi var. Altılı masa o iyi tecrübeden de, kötü tecrübeden de yararlanacak. Tek başına herkes burnunun dikine gittiğinde kaybedileceğini 2018 seçimlerinde gördük."

" Almanya'da Hollanda'da güzel örnekler var"

"Altılı masa nasıl uzlaşıyor?" sorusuna ise Babacan "Altılı masa olarak bugüne kadarki uzlaşmayı sağladığımız en önemli konu Parlamenter Sistem'di. Tek bir komisyon kurduk, çalışma tamamlandı. 'Her şeyin üzerinde anlaşılmadıkça hiçbir şey üzerinde anlaşılmamıştır' fikrine dayalı çalışıyoruz. AB'deki düzgün işleyen koalisyonlardaki modellere bakıyoruz. Almanya'da Hollanda'da güzel örnekler var. 2 Ekim toplantısından sonra metod tartışması yaptık ve belirledik." yanıtını verdi.

"Keşke çıkıp avaz avaz bağırsaydım"


2017 referandumunda sessiz kaldığı için kendisini suçlu hissettiğini söyleyen Babacan şunları söyledi: 

"Kendi adıma büyük bir helalleşme ihtiyacı hissediyorum. 2017'de referandumunda keşke konuşmama kararımı bozup konuşsaydım. Millete keşke bu iş yanlış, memleketin başını belaya sokacağız' diye anlatsaydım.2015'te bakanlık bittikten sonra kendime kendime bir konuşmama kararı aldım. Çünkü konuştukça siyasette varım diyorsunuz.

Halbuki ben o dönem soğutma ve siyasetten bir çıkış dönemi olarak kendime çizdim. Usül olarak yanlış da olsa bu referandumla ilgili grup kararı alındı. Geçmişe bakınca 'belki de Türkiye'nin bunu yaşayıp yaşayarak olmaması gerektiğini görmesi gerekiyordu' diyorum. Önce imzalar toplandı sonra milletvekilleri gördü, sır gibi sakladılar. Hem MHP'den hem AK Parti'den asıl konusu bu olan insanlar çalıştırılmadı. Başkanlık sistemi konusunda çalışmış, kitaplar yazmış kişiler çalıştırılmadı. Sır gibi saklandı Meclis'e sunulurken 'pat' diye ortaya çıktı. Keşke çıkıp avaz avaz bağırsaydım 'yanlış, yapmayalım bu işi' diye."

http://ankaramasasi.com/haber/1909665/ali-babacan-herkes-burnun-dikine-gittiginde-kaybedildigini-gorduk
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.