Destici: "Tek mağdur kalmayana dek deprem bölgesinde çalışmalara devam edeceğiz"

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, tek mağdur kalmayana kadar, deprem bölgesinde çalışmalara devam edeceklerini belirterek “Devletimizin gücüyle; milletimizin feraseti, inancı ve dayanışma duygusuyla; devletimizin ve milletimizin kararlılığıyla; bütün zorlukların üstesinden geleceğiz” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
16 Mart 2023, Perşembe - 16:24
Destici: "Tek mağdur kalmayana dek deprem bölgesinde çalışmalara devam edeceğiz"

Mustafa Destici, Alperen Ocakları Eğitim,Kültür ve Dayanışma Vakfınca düzenlenen Yüzyılın Afeti Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

Alperen Ocakları Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Samet Bağcı, depremin ilk anından itibaren tarihe şerh düşecek bir samimi mücadeleyle devletin ve milletin yanında olduklarını söyledi.

36 ayrı arama kurtarma ekibi ve 897 gönüllü ile sahada bizzat yer aldıklarını anlatan Bağcı, 92 insanımızı sağ bir şekilde enkazdan çıkardıklarını belirtti.

Bağcı, halen 3 bine yakın arkadaşlarının yardım çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Büyük Birlik partisi Genel Başkanı Mustafa Destici  toplantıda yaptığı konuşmada, Şanlıurfa ve Adıyaman’da meydana gelen selde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi ve felaketten etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

“Yaralarımızı birlikte saracağız”

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler sonrası, zor ama her zamankinden daha fazla gayretli, kararlı, ferasetli ve çalışkan olmamız gereken günlerin beklediğine işaret eden Destici, “Yaralarımızı birlikte saracağız. Enkazları temizleyeceğiz...Yıkılan binaların yerine, vatandaşlarımızı depremden koruyacak yenilerini yapacak; hep birlikte, dayanışma içinde, el ele vererek, evlerimizi, şehirlerimizi, geleceğimizi yeniden kuracağız” dedi.

“Sadece bizim değil milletimizin de gururusunuz”

Destici, afet bölgesinde, Alperen Ocaklarının önemli görevler üstlenip büyük bir imtihan verdiklerini belirten Destici, “Siz sadece bizim değil milletimizin de gururusunuz. Milletimize hizmet etmek için; milletimizi aydınlık bir geleceğe güvenle taşımak için; inançlarımız, milletimiz, vatanımız için “feda olmak üzere” birlikte yola çıkmıştık; yolculuğumuz devam ediyor. Görevlerimiz ve sorumluluklarımız elbette bitmedi. Yarından itibaren, aklı selimle, eksikliklerimizi gözden geçirecek, -Cenab-ı Allah bir daha milletimize benzer acılar yaşatmasın ama- bir an önce her ihtimale hazır hale geleceğiz.Bu kapsamda, ilk olarak, istisnasız her teşkilatımızda arama kurtarma birimleri oluşturma ve arkadaşlarımıza gerekli eğitimleri vermeyi programlamak ve hızla tamamlamak zorundayız.Bu görevi de en iyi şekilde başaracağınıza inanıyorum1 şeklinde konuştu.

Destici, başta Alperen Ocakları olmak üzere, arama-kurtarma çalışmalarına katılan, depremden etkilenen bölgelere ve vatandaşlarımıza yardım eli uzatan, yurt içinden ve yurt dışından herkese teşekkür etti.

“Sorumluları yargı önüne çıkarmalı hiçbir noktayı eksik bırakmadan tüm tedbirleri almalıyız”

1999 Marmara Depreminden sonra, yapı denetimiyle ilgili alınan tedbirlerin yeterli olmadığını anladıklarını kaydeden Destici,  “Yeni bir sistematiği kurmamız gerektiğini görmüş olduk. İlk gün de söylemiştik. Öncelikle, deprem bölgesinde, bina bina, tüm hataları, tüm eksikleri gözden geçirmeli; elbette sorumluları yargı önüne çıkarmalı; bu felaketi bir daha yaşamamamız için, hiçbir mazeret üretmeden, hiçbir noktayı eksik bırakmadan tüm tedbirleri almalıyız. Devletimiz bütün kurumlarıyla bölgede. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

Destici, Büyük Birlik Partisi ve Alperen Ocakları olarak, deprem haberini aldıkları anda bölgeye hareket ettiklerini, ekiplerin son enkaz kaldırılana kadar, arama kurtarma çalışmalarının önemli parçaları olarak, görev yaptıklarını anlattı.

Halen yardım faaliyetlerini devam ettirdiklerini ve sık sık deprem bölgesini ziyaret ettiklerini vurgulayan Destici şunları söyledi:

“Elimizden ne geliyorsa, yerine getirmeye devam edeceğiz”

“Depremden etkilenen, yakınlarını kaybeden, çadırkentlerde yaşayan vatandaşlarımızla birlikte olmaya, onların acılarını ve umutlarını paylaşmaya çalışıyorum. Elbette kaybettiğimiz insanlarımızı geri getirmek mümkün değil. Ancak deprem bölgesinde hayat normale dönene kadar, elimizden ne geliyorsa, yerine getirmeye devam edeceğiz.Deprem bölgesinde tam olarak normal hayata dönülmesi; tüm illerimizde ve yurt dışındaki teşkilatlarımızda yardımların organize edilmesi için, Genel Merkezimizde gayret göstermeye, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki çalışmalara katkı sağlamaya,bütün gücümüzle devam edeceğiz.”

Aksaklık ve eksiklikler olabileceğini aktaran Destici, devletin tüm kurumları, yerel yönetimler, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların depremden etkilenenlere katkı sağlamak için samimiyetle gayret gösterdiklerini ifade etti.

“Afet şartlarıyla ilgili, ceza yasalarında radikal değişiklikler yapılmalı”

Destici, üzücü olsa da depremi fırsat bilerek buradan kazanç sağlamaya çalışan, suç işleyen insanlarla da karşılaştıklarını dile getirdi.

Mustafa Destici, afet şartlarıyla ilgili, ceza yasalarında, benzer hadiselere yeniden şahit olmamak için, radikal değişiklikler yapılması gerektiğini aktardı.

Depremde ailelerini kaybeden çocuklarla ilgili yapılan çalışmaları dikkatle takip etiklerini bildiren Destici, “En fazla dikkat ve hassasiyet gösterdiğimiz konulardan biri budur ve bu olmaya devam edecek. Onlar artık hepimizin, milletimizin, devletimizin evlatlarıdır. Tümünün, devletçe, milletçe, hayatları boyunca yanlarında olacağız, yanlarında olmalıyız” dedi.

Deprem bölgesi izlenimleri

Mustafa Destici, deprem bölgesine yaptığı ziyaretlerde edindiği izlenimleri  de şöyle aktardı:

  • Çok sayıda çadır, deprem bölgesine gönderilmiş durumda. Bununla birlikte, toplu çadır kentlerine gitmeyen, çeşitli nedenlerle yıkılan ya da ağır hasarlı evlerinin yanından ayrılamayan vatandaşlarımızın çadır talepleri bulunuyor. Bu taleplerin değerlendirilmesi, çadırların hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerekiyor.
  • Bölgede, vatandaşlarımızın, soba ve yakacak (özellikle odun) talepleri var.
  • Deprem bölgesinde, vatandaşlarımız, gelecekte, etnik farklılıklardan kaynaklanacak bir güvenlik problemi yaşamamamız için, demografik yapının korunmasına yönelik endişelerini dile getiriyorlar. Özellikle “yabancılara ev ve arazi satışlarının durdurulması” yönünde görüşler alıyoruz. Bu süreçte, vatandaşlarımızı hızlı ve sağlıklı bir şekilde bilgilendirmenin önemine ayrıca dikkat çekmek istiyorum.
  • Yapılacak konutların durumu, özellikle yatay mimarinin tercih edilmesi, şehir planlarının geniş bir perspektifle ve çok fonksiyonlu bir nitelikle hazırlanmasıyla ilgili, vatandaşlarımızın, bize ilettikleri çeşitli talep ve görüşleri mevcut. Teknik konularla ilgili, önerilerimizi ayrıntılı olarak paylaşacak, her aşamada çalışmalara katkı sağlamaya devam edeceğiz.
  • Daha önce dile getirdiğimiz, “Hazine yardımının siyasi partiler yerine depremzedelere aktarılması” yönündeki teklifimizin, depremzedeler tarafından talep olarak bize iletildiğini görüyoruz.  Sağ olsunlar, MHP Genel Başkanı sayın Devlet Bahçeli çağrımıza destek verdiler. Konuyu gündeme taşımaya devam edeceğiz.
  • Üniversitelerin, eğitime devam etmesi ile ilgili, tüm vatandaşlarımızdan yoğun bir talep var. Geçen hafta da ifade etmiştim. Bazı bölümlerde yüz yüze eğitimden vaz geçilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

     Tüm depremlerde, maalesef iletişim kesintiye uğradı. Önceki gün yine ifade      etmiştim: Telekomünikasyon firmalarının, afet durumundaki yetersizlikleriyle ilgili bir çalışma yapılmasının zaruretine tekrar dikkat çekmek istiyorum.

  • Kısmen bahsetmiştim, inşaat ve deprem mevzuatı yeni baştan ele alınmalı, yeni binaların bu mevzuata uyumluluğu çok sıkı bir şekilde kontrol edilmeli.
  • Türkiye, konut stoku yönünden deprem riski yüksek olan bölgelerden başlanılarak, baştan sona tek tek incelenmeli, depreme dayanıksız olduğu belirlenen binalar için acil eylem planları oluşturulmalı.
  • Ülke genelinde büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılarak tüm binaların büyük depremlere dayanıklı olarak yapılması için -deprem ülkelerindeki binalar da incelenerek- tüm yapılar yeniden yapılmalı, devlet kentsel dönüşüm için ikna edici ve kolaylaştırıcı tedbirler almalı.
  • TCK ve ilgili mevzuatta düzenlemelere gidilerek depremde zarar gören binaların imar, iskan raporlarından inşaatındaki yetkililere varıncaya kadar tüm kesimleri sorumlu tutan ve cezaları ağırlaştıran, gerekirse tazminat ve benzeri tüm yükümlülükleri ilgili kişilere rücu ettirilen düzenlemeler yapılmalı.
  • Türkiye’deki tüm depremlerde haberleşme altyapısının tamamen ya da kısmen çöktüğü görüldü. Devlet tüm operatörlere bu altyapının hazırlanmasında öncülük etmeli, gerekli yatırımların yapılmasını sağlamalı. Gerektiğinde alternatif haberleşme sistemlerini bugünden devreye almalı.
  • Deprem sonrasındaki en önemli ihtiyaç olarak barınma ve beslenme konuları ön plana çıkıyor. Türkiye’nin yeni bir afet planlamasına giderek yeterince çadır veya konteyner stokuna ulaşması ve bunların sevkiyatı konusunda ulaşım ana planı oluşturması gerekir. Kış koşulları dikkate alınarak yeterince soba ve benzeri ısıtıcıları yakıtlarıyla birlikte hazır bulundurmalıdır. Gıda konusunda da yine aynı şekilde konserve gibi dayanıklı gıdaların düzenli olarak stoklarını oluşturmalıdır.
  • Türkiye, yeni afetlere karşı kurtarma planları için ısı sensörlü arama cihazı ve benzeri teknolojik ekipmanları stoklarında hazır bulundurmalıdır.
  • Arama kurtarma çalışmaları için gönüllülerin yanı sıra özellikle başarıları ve deneyimleriyle ön plana çıkan maden ocaklarında çalışanların gerektiğinde kurtarma çalışmalarında daha etkin yer almasını teminen daha profesyonel kurtarma ekiplerine kavuşmak için gerekli tedbirleri almalı, bu kişilerin düzenli envanterini tutmalı, deprem bölgelerine hızlı intikalini sağlamak için acil eylem planları oluşturulmalıdır.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, tek mağdur kalmayana kadar, deprem bölgesinde çalışmalara devam edeceklerini, devletimizin gücü, milletin feraseti, inancı ve dayanışma duygusuyla bütün zorlukların üstesinden geleceklerini sözlerine ekledi.

http://ankaramasasi.com/haber/2075436/destici-tek-magdur-kalmayana-dek-deprem-bolgesinde-calismalara-devam-edecegiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.