Güney Afrika da Putin’e dokunmamanın yollarını arıyor

BRICS Zirvesi öncesinde Güney Afrika, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında çıkardığı yakalama kararından kaçınmanın yollarını araştırıyor.
Mevlüt Peker
|
24 Mart 2023, Cuma - 20:06
Güney Afrika da Putin’e dokunmamanın yollarını arıyor

Güney Afrika, ağustosta düzenlenecek olan BRICS Zirvesi öncesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki savaş suçları soruşturması kapsamında verilen yakalama kararından kaçınmanın hukuki yollarını araştırıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından verilen yakalama kararına rağmen, Güney Afrika Putin'in BRICS Zirvesi'ne katılmasını bekliyor. Roma Anlaşması'na taraf olan Güney Afrika, UCM'nin aldığı karar gereği Putin'i tutuklayıp Lahey'e göndermekle yükümlü bulunuyor. Ancak Güney Afrika, 2015'te ev sahipliği yaptığı Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkındaki UCM'nin yakalama kararını uygulamamıştı. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'le BRICS ülkeleri grubunda yer alan ve bu yıl BRICS dönem liderliğini üstlenen Güney Afrika'nın, UCM'nin Putin kararını da uygulamaması bekleniyor.

Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, devlet televizyonu SABC'ye verdiği demeçte, Putin'in BRICS Zirvesi'ne davet edilmesinin hukuki yönlerinin araştırıldığını belirtti. Pandor, bakanlık olarak bu konuda hukuki görüş beklediklerini dile getirerek, "Roma Anlaşması'nın üye devletlerinden biri olmaya devam ediyoruz. Ukrayna halkının durumundan endişeliyiz. Yapmak istediğimiz şey, her iki ülkeyi de barışa ikna etmek için onlarla ilişki kurmaya devam edebileceğimiz bir konumda yer almak." ifadelerini kullandı.

Güney Afrika, Kremlin ile derin ilişkilere sahip olan beyaz ırkçı Apartheid rejimiyle mücadele yıllarından kalma geçmişe sahip. Ülke, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısına çekimser oy kullanan ülkeler arasında yer aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ocak ayında Güney Afrika'yı ziyaret etmişti.

http://ankaramasasi.com/haber/2076391/guney-afrika-da-putine-dokunmamanin-yollarini-ariyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.