Ramaphosa: Putin'i tutuklamak Rusya'ya savaş ilanı olur

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, "Putin'i tutuklamak Rusya'ya savaş ilanı olur" dedi.
Mevlüt Peker
|
18 Temmuz 2023, Salı - 22:23
Ramaphosa: Putin'i tutuklamak Rusya'ya savaş ilanı olur

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, verdiği ifadede, gelecek ay düzenlenecek BRICS Liderler Zirvesi için ülkeye yapılması beklenen Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından verilen bir tutuklama emri gereği yakalanmasının, savaş nedeni olarak kabul edilebileceğini dile getirdi.

Gelecek ay BRICS Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanan Güney Afrika Cumhuriyeti, UCM'ye taraf bir ülke olduğundan dolayı, zirveye katılmak için ülkeye gelecek olan Rus lider Putin'in tutuklanmasıyla yükümlü görülüyor.

Hükümet, UCM'nin bu emrini uygulamaya pek sıcak bakmamakla birlikte, ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA), hükümeti bu emri uygulamaya zorlamak için geçen ay Gauteng Yüksek Mahkemesi'ne dava açmıştı.

Cumhurbaşkanı Ramaphosa, konuyla ilgili olarak mahkemeye verdiği gizli ifadede, "Putin'in tutuklanmasının Rusya'ya savaş ilanı anlamına geleceğini" belirterek, "Putin'i tutuklayarak Rusya'ya savaş ilan etmek, hükümetin yetkilerini hukuksuz ve anayasaya aykırı bir şekilde kullanması demektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Ramaphosa, ayrıca Güney Afrika'nın, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek için taraflarla aktif olarak görüşmeler yaptığını ve tutuklama emrinin bu çabaları boşa çıkaracağını vurguladı.

Güney Afrika ile Rusya arasındaki ilişkiler, apartheidle mücadele yıllarına dayanmaktadır. İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) partisi ile Moskova arasında, Soğuk Savaş döneminden kalma güçlü bağlar bulunmaktadır. Bu ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin Güney Afrika'nın apartheid rejimine karşı mücadelesini desteklediği dönemde temellenmiştir. ANC, o dönem yasaklı bir siyasi hareketken, şu anda 1994'ten beri ülkeyi yönetmektedir.

Ancak, Güney Afrika'nın Rusya ile olan ilişkileri ve Rusya-Ukrayna krizindeki tarafsız duruşu, Batılı devletlerin tepkisini çekmektedir.

http://ankaramasasi.com/haber/2090577/ramaphosa-putini-tutuklamak-rusyaya-savas-ilani-olur
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.