İbrahim Çanakçı "Verilere güvenmiyoruz"

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, ekonomideki verilerin kamuoyuna dürüstçe şeffaf bir şekilde paylaşılmadığını ifade ederek, son dönemde yaşanan 3 olaya dikkat çekti.
Ankara Masası
|
29 Mart 2023, Çarşamba - 16:35
İbrahim Çanakçı "Verilere güvenmiyoruz"

11 yıl Hazine Müsteşarlığı yapan, Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, Ankara Masası Gündem Özel programında Gazeteci Gürkan Zengin'in konuğu oldu.

Ekonomide yaşananlara ilişkin soruları yanıtlayan Çanakçı, şuan Türk ekonomisinin yoğun bakımda olduğunu belirterek "Tedavi edilmesi gereken bir noktada" dedi.

Bir ülkenin ekonomisinin göstergesinin hayat pahalılığı, yoksulluk verileri, işsizlik, büyüme rakamları, devletin mali dengeleri olduğunu ifade eden Çanakçı, bunların içinde en kritik verinin enflasyon olduğunun altını çizdi. 

" Biz bunları bilmiyoruz"

Şuan Türkiye'de çok sayıda halının altına süpürülmüş sorun olduğunu vurgulayan İbrahim Çanakçı, kamuoyuna dürüstçe şeffaf bir şekil verilerin verilmediğini söyledi.

"Biz bunları bilmiyoruz" diyen İbrahim Çanakçı, şu 3 konuya dikkat çekti:

"Enflasyon verilerinde niye fark ortaya çıkıyor?"

"Bugün enflasyon verilerinin doğruluğundan bile şüphe ediyoruz.

ENAG yeni bir kurum diyelim, orda bir farklılık olması bir dereceye kadar anlaşılır. Çünkü onun geçmişini bilmiyoruz. Geçmişin bu kadar çok fark olup olmadığını bilmiyoruz. Ama İstanbul Ticaret Odası (İTO) yeni bir kurum değil. 1963’ten beri enflasyonla ilgili istatistik açıklıyor. 60 yıllık veri seti var elinde. Bu 60 yılda TÜİK’in rakamlarıyla İTO’nun rakamları arasında 5-6 puan fark varken, 20-25 puana çıkıyorsa demek ki burada bir problem var.

"Merkez Bankası rezervinden 256 milyar dolar satıldı"

Merkez Bankası’nın rezervlerinde geçmiş dönemde 128 milyar dolar satıldı ve kamuoyuna yansıdı. Ama bir 128 milyar dolar daha satıldı. 2021’in Aralık ayına kadar 128 milyar dolar satılmıştı. Sonra bir 128 milyar dolar daha satıldı. Tesadüfen ikisi de 128 milyar dolar. Bugün geldiğimiz noktada 256 milyar dolar.

"Botaş döviz ihtiyacını nereden karşıladı"

Mesela Botaş’ın bir erteleme meselesi konuşuluyordu, Rusya’dan doğal gaz alımlarıyla ilgili. Bakıyorsunuz Merkez Bankası’na gidip her ay 3-4 milyar dolar alan bir kurum geçen senenin mayıs ayından itibaren hiçbir döviz almamış. Peki bu kurum döviz ihtiyacını nereden karşılamış."

http://ankaramasasi.com/haber/2076915/ibrahim-canakci-verilere-guvenmiyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.