Millet İttifakı neden kaybetti ?

Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Gelecek Partisi tarafından oluşan Millet İttifakı, Cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday gösterdi. Kılıçdaroğlu adaylık yarışında Erdoğan'ın gerisinde kaldı. Peki, Millet İttifakı neden başarı gösteremedi. İşte nedenleri?
Onur Çetinkaya
|
29 Mayıs 2023, Pazartesi - 13:20
Millet İttifakı neden kaybetti ?

Millet İttifakı Cumhur İttifakı'na karşı olarak, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti,  Demokrasi ve Atılım Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti ortaklarından meydana geldi.

2018 yılında   Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasında kurulan ittifaka daha sonra  Demokrasi ve Atılım Partisi, Gelecek Partisi katıldı.

2023 yılında gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili seçimleri için çalışmalara başlayan Millet İttifakı ilk toplantısını "Güçlendirilmiş parlamenter sistem" teması altında  "Altılı masa"  adıyla Cumhuriyet Halk Partisi'nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Peki, Millet İttifakı neden kazanamadı? Kılıçdaroğlu'nun, Erdoğan'ın gerisinde kalmasının sebepleri nelerdi? 

Toplantı sürecinin uzaması

Millet İttifakı'nın aylarca uzayıp giden toplantıları sürecin başlangıcı oldu. Güçlendirilmiş parlamenter sistemde uzlaşma, yeni maddeler ve en önemlisi cumhurbaşkanı adayını belirleme zamanı genele yayıldı.

İttifakı oluşturan altı lider, Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal'ın sonucu varamaması Millet İttifakı'nı destekleyen seçmende de belirsizliğe neden oldu.

Kılıçdaroğlu'nun aday olmak istemesi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2023 yılında gerçekleştirilecek seçimlerde adaylığını gayri olarak açıklaması masada krize neden oldu.

Kılıçdaroğlu öyle ki vizyon belgeselini gerçekleştirerek, İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Jeremy Rifkin'i yeni endüstriyel dönüşüm başdanışmanı yaptığını açıkladı. 

Akşener krizi 

2 Mart 2023 tarihinde aday ismini belirlemek için toplanan Millet İttifakı'nda görüşme sırasında İYİ Parti hariç tüm partilerin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına onay verdiği iddia edildi.

Meral Akşener ise CHP’li Belediye Başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na adaylık çağrısında bulundu.

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in teklifinin kabul görmemesi üzerine masadan kalkarak parti kurmaylarını acil olarak topladı.

3 Mart 2023 tarihinde Meral Akşener yaklaşık 15 dakika süren bir açıklama yaptı ve masadan resmen ayrıldı.

Akşener konuşmasında, "İYİ Parti kıskaca alınmıştır, buna boyun eğmeyeceğiz. Ne bir kumar masasında ne de noter masasında olmayacağız." ifadelerini kullandı. 

Akşener krizi sonrası Millet İttifakı bu kez 5 bileşenle toplandı. Kılıçdaroğlu ve diğer liderler bir taraftan da Akşener'i ikna konusunda çalışma yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş görüşmeler neticesinde Meral Akşener'i ikna etti.

CHP, Akşener'in masaya dönmesi için İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcıları olma şartını kabul etti. İYİ Parti Genel Başkanı anlaşma doğrultusunda Saadet Partisi Genel Merkezinde adayı duyurmak için gerçekleştirilen toplantıya katıldı.  

Ağıralioğlu istifası

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Akşener krizinin ardından İttifak'ta yaşanan ikinci kriz oldu.

Cumhurbaşkanı adayı olarak   Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemeyeceğini belirten  Ağıralioğlu, İYİ Parti'den istifa kararı aldığını duyurdu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenliği toplantıyla partisinden ayrılan  İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun sözleri gündeme etki etti.

Ağıralioğlu, istifa dilekçesinde, "Gördüğüm lüzum üzerine İYİ Parti'den istifa ediyorum" ifadelerini kullandı.

Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi

2018 cumhurbaşkanı seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak seçimlere katılan Muharrem İnce, seçimi kazanamaması sonrası partisinden istifa ederek  Memleket Partisi'ni kurdu. 

Genel Başkanlığını yürüttüğü partisini 2023 seçimlerine hazırlayan Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı.

Millet İttifakı'nda yer almak istemeyen İnce, 14 Mayıs seçimlerine 3 gün kala cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıkladı.

14 Mayıs seçimlerinin ikinci tura gitmesiyle İnce'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi gündeme geldi.

Ancak İnce, CHP ve Kılıçdaroğlu'na tarafsız kaldı. İlk turda İnce'nin oylarının Sinan Oğan'a gittiğini düşünen ittifak İnce'yi ikna edemedi. 

Sinan Oğan'ın 'Cumhur İttifakı'nı desteklemesi

Ata İttifakı adına Cumhurbaşkanı adayı olan Sinan Oğan ilk turda aldığı oy oranıyla dikkat çekti. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun ikinci tura gitmesinde etken olarak gördüğü Oğan için ittifaklar harekete geçti.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, önce  AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile görüştü ardından Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

Oğan ise bu süreç içerisinde İstanbul Dolmabahçe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme gerçekleştirdi.

İttifakın 7 gün içerisiyle ikiye ayrılmasıyla Sinan Oğan tercihini yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu.

"HDP üzerinden oluşturulan kilit parti durumunu bozduk, Türk milliyetçilerini kilit haline getirdik. Türkiye'de güçlü ve milliyetçi seçmen kitlesinin görülmesine katkı sağladık. İkinci tura kalan adayların bizim söylemlerimize sarılmalarını sağladık." cümleleriyle sözüne başlayan Oğan, "Herhangi pazarlık, angajman, taahhüt belirtmeksizin kırmızı çizgilerimizi ifade ettik. Her iki aday ile görüşmelerimiz devlet adamı ve karşılıklı nezaketle gerçekleşmiştir. Bu müzakere ve istişareler tabandan gelen mesajlar neticesinde seçimlerin ikinci turunda Cumhur İttifakı adayı sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğimizi beyan ediyorum." açıklamasında bulundu.

http://ankaramasasi.com/haber/2083924/millet-ittifaki-neden-kaybetti-
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.