Dışişleri ve Adalet bakanları ile AK Parti’den İsveç’e sert kınama!

İsveç'te Kurban Bayramı'nın ilk gününde cami önünde Kur'an-ı Kerim’in çiğnenip ateşe verilmesine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten çok sert tepki geldi.
Mevlüt Peker
|
28 Haziran 2023, Çarşamba - 16:46
Dışişleri ve Adalet bakanları ile AK Parti’den İsveç’e sert kınama!

Stockholm, İsveç'in başkenti, Medbargareplatsen'deki Stockholm Camisi önünde Irak kökenli bir kişi olan Salwan Momika, polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i yakarak provokatif bir eylem gerçekleştirdi.

Momika, geniş çaplı polis önlemiyle Stockholm Camisi'nin bulunduğu alana gelerek çevredeki insanların tepkilerine rağmen Kur'an-ı Kerim'i yere attı, üzerine basarak İslam'a hakaret içeren sözler söyledi ve kitabı ateşe verdi.

Yetkililer, Kurban Bayramı'nın birinci gününde gerçekleşen bu provokasyonun ardından olayların çıkmasını engellemek için Stockholm'deki tüm polisleri caminin önüne yönlendirdi.

Stockholm Camisi Derneği Başkanı Mahmut Khalfi, provokasyona izin verilmesine tepki göstererek, Müslümanları derinden üzdüğünü ifade etti.

Khalfi, "Müslüman üyelerimiz bizi arayarak derin bir üzüntü yaşadıklarını, endişe duyduklarını ve kutsal değerlerine yönelik hakaret nedeniyle güvende hissetmediklerini ifade ediyorlar." şeklinde konuştu.

Hakan Fidan: Aşağılık eylemi lanetliyorum

Dışişleri Bakanı Fidan, alçak provokasyona, "Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum. İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır." tepkisini gösterdi.

Yılmaz Tunç: Hiçbir mahkeme kararı bu hakareti meşrulaştıramaz

İsveç'in başkenti Stockholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasına tepki gösteren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İnsanların kutsallarına hakaret, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez, hiçbir mahkeme kararı bu hakareti meşrulaştıramaz, bu durum hiçbir demokratik hukuk devletinde korunamaz. Lanetlenmesi gereken bir eyleme müsaade edilmesi özellikle Müslümanlar için içinde bulunduğumuz kutsal bayram günlerinde inancımıza yapılan açık saldırıdır. Özellikle NATO zirvesi öncesinde Türkiye'nin müttefiki olmak isteyen İsveç'in yetkili makamları, özgürlük kisvesi altında ülkesinde birbirini takip eden hukuksuzluklara ve provokasyonlara son vermeli, gerekli tedbirleri almalıdır." ifadeleri kullandı.

Ömer Çelik: Onay verilmesini lanetliyorum

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik ise, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"İsveç makamlarının Kurban Bayramı günü bir cami önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini lanetliyoruz. İsveç Yüksek Mahkemesinin nefret suçlarını himaye eden tutumunu şiddetle kınıyoruz. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılmış her saygısızlık insanlık suçudur. Bu lanetli eylemlere karşı siyasi ve hukuki her zeminde en güçlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz."

Akif Çağatay Kılıç: Müsaade eden tüm kişi ve kurumları kınıyorum

Kur'an-ı Kerim’e karşı düzenlenen alçak saldırı ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, sosyal medya hesabından, "İsveç'te Kurban Bayramı'mızın ilk gününde kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan alçak eylemi lanetliyorum. Fikir ve ifade özgürlüğü kisvesi altında yapılan bu tür İslamofobik aşağılık eylemler asla kabul edilemez. Bunlara müsaade eden tüm kişi ve kurumları kınıyorum." tepkisini gösterdi.

Cevdet Yılmaz: Provokasyonları yapanlar ve seyirci kalanlar kaybedecekler

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İsveç'in başkenti Stockholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasını lanetleyerek şunları kaydetti:

"İsveç'te bayramın ilk günü kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum. Nefret suçlarını ifade özgürlüğü kisvesi altında savunmak, bu suçlara muhatap olanların hakkını çiğnemek ve gerçek anlamda ifade özgürlüğüne de darbe vurmaktır. Kutsal Kitabımız bu alçak eylemlerden dolayı değerinden en küçük bir şey kaybetmez. Kaybedecek olanlar bu provokasyonları yapanlar ve bunlara seyirci kalanlardır."

http://ankaramasasi.com/haber/2087993/disisleri-ve-adalet-bakanlari-ile-ak-partiden-isvece-sert-kinama
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.