KKTC’den BMGK’ya tepki!

BMGK’dan yapılan "siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu, iki kesimli federal" çözüm önerisine KKTC’den tepki geldi: “Tek çözüm egemen eşit iki devletli çözümdür”
Mevlüt Peker
|
12 Temmuz 2023, Çarşamba - 22:43
KKTC’den BMGK’ya tepki!

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) açıklamasına tepki gösterdi ve açıklamanın tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu belirterek kesinlikle kabul edilemez olduğunu bildirdi.

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin KKTC'deki BM Barış Gücü faaliyetleri ve İyi Niyet Misyonu hakkındaki raporlarının sunulmasının ardından BMGK'nin basına yaptığı açıklamaya tepki gösterildi.

Açıklamada, BMGK'nin açıklamasının talihsiz olduğu ve Kıbrıs Rum tarafını memnun etmek amacıyla Daimi Güvenlik Konseyi üyelerinin desteğiyle yapıldığı vurgulanarak, "Rum tarafının çıkarlarına hizmet eden ve diğer tarafa dayatmalar içeren bu açıklama, tarafsızlık ilkesine aykırıdır ve tarafımızca kesinlikle kabul edilemez." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, BMGK'nin çağrısının, daha önce denenmiş ve sonuçsuz kalmış bir formül üzerinden taraflara yeniden resmi müzakerelere başlama çağrısı olduğu belirtilerek, Kıbrıs Rum tarafının adadaki statükonun devamından beslendiği ve anlaşmaya yönelik gerçek bir çaba sarf etmediği ifade edildi.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türk halkının statüko nedeniyle izolasyon altında yaşamak zorunda bırakıldığına dikkat çekerek, müzakere masasında iyi niyetle yer aldığı ve anlaşma için gereken tüm çabayı gösterdiği vurgulandı. Dolayısıyla, başarısız olan bir formülün Kıbrıs Türk halkı üzerine dayatılmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamada, Kıbrıs Türk halkının dünya çapında hak ettiği yere gelmesinin, özgün haklarının kabul edilmesiyle mümkün olduğu ifade edildi. KKTC'nin egemen eşitlik ve uluslararası statüsünün tanınmasının en doğal hakkı olduğu vurgulandı. BM Güvenlik Konseyi açıklamasından duyulan hayal kırıklığı ifade edilerek, gerçeklerin Birleşmiş Milletler tarafından hızla anlaşılması beklenildiği belirtildi.

BMGK'nin açıklamasında, Kıbrıs'ta resmi müzakerelere dönme çağrısı yaparak "siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu, iki kesimli federal" çözüm önerisi yinelemişti.

Kıbrıs’ta Türkler ve Rumlar arasında on yıllardır BM (Birleşmiş Milletler) öncülüğünde yürütülen barış görüşmelerinde “iki toplumlu, iki bölgeli federasyon” çözümü üzerine Kıbrıs Türklerine dayatmada bulunuluyor ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, tek çözümün “egemen eşit iki devletli çözüm” olduğunun altını çiziyor.

Federal ya da federasyon, "iki ya da daha çok devletin tek bir devlet durumuna gelmek için oluşturdukları siyasal birlik, devletler birliği" anlamına geliyor. Kıbrıs Türkleri ise "iki devlet" diyor.

http://ankaramasasi.com/haber/2089782/kktcden-bmgkya-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.