Platon kimdir?

Yunan filozofu Platon kimdir? Hangi felsefi görüşü savunuyor? Hakkında bilinmesi gerekenler...
Ankara Masası
|
21 Temmuz 2023, Cuma - 11:05
Platon kimdir?

Platon, M.Ö. 427-347 yılları arasında yaşamış olan antik Yunan filozofudur. 

Platon, aynı zamanda Sokrates'in öğrencisi ve öğretisinin önemli bir temsilcisidir. Felsefi düşünceleri ve yazdıkları, Batı felsefesinin temellerini oluşturan önemli eserler arasında yer almaktadır.

Platon, bugün genellikle "idealizm" olarak adlandırılan felsefi görüşe sahipti. Ona göre, gerçeklik, maddi dünyanın ötesinde var olan "idealar" veya "formlar" adı verilen evrensel kavramlarla ilişkilidir. Platon'a göre maddi dünya, gerçekliğin bir yansımasıdır ve gerçek bilgi, duyular dünyasından ziyade akıl ve zihin dünyasında bulunur.

Platon, felsefi düşüncelerini diyaloglar adı verilen metinlerde ifade etti. Eserleri arasında "Devlet", "Faidon", "Fedon", "Symposium", "Theaetetus", "Phaedrus" ve "Parmenides" gibi önemli eserler bulunuyor. Bu diyaloglar, Platon'un felsefi görüşlerini ve çeşitli konuları ele alış biçimini gösteren zengin ve çeşitli tartışmalar içerir.

Platon, felsefi ve politik düşünceleriyle günümüzde hala etkisi devam eden bir filozoftur. Onun eserleri, batı felsefesi ve düşünce tarihinde derin bir etki bıraktı ve birçok felsefi konunun anlaşılmasına katkı sağladı.

Eserleri

Platon'un eserleri kronolojik olarak üç gruba ayrılabilir:

İlk: Sokrates'in SavunmasıCharmidesKritonEuthyphroGorgiasHippias (minor)Hippias (major)IonLachesLysisProtagoras

Orta: KratylosEuthydemusMenoParmenidesPhaidonPhaidrosDevletSymposion (Şölen)Theaetetos

Son: CritiasSofistDevlet AdamıTimaeusPhilebusYasalar

http://ankaramasasi.com/haber/2090958/platon-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.